pochodna z definicji z modułem
john2: Chciałem obliczyć pochodną f(x) = |x| z definicji i mam problem z opuszczeniem modułu.
| | f(x + h) − f(x) | | |x + h| − |x| | |
limh−>0 = |
| = limh−>0 = |
| |
| | h | | h | |
Rozumiem, że trzeba to zrobić osobno dla x < 0, x = 0 i x > 0, ale weźmy tylko przypadek x < 0
| | |x + h| − |x| | |
limh−>0 = |
| = ...rozbijam na jednostronne |
| | h | |
| | |x + h| − |x| | | −(x + h) − (−x) | |
limh−>0− = |
| = limh−>0− = |
| = −1 |
| | h | | h | |
tutaj było jasne, jak opuścić moduł, bo x i h są ujemne, ale w przypadku x −> 0
+ mam problem
(choć, wiadomo że granica też ma wyjść −1)
| | |x + h| − |x| | |
limh−>0+ = |
| = ... |
| | h | |
Skąd mam wiedzieć, jaki znak ma wyrażenie x + h?
h jest czymś dodatnim nieskończenie bliskim zera.
Ale x też może być czymś nieskończenie bliskim zera, ale ujemnym.
Na przykład, gdyby nieformalnie podstawić np. za x = −0,001 a za h = 0,01
będzie |−0,001 + 0,01| = |0,009|, więc wartość w module jest dodatnia.
Natomiast dla x = −0,01 i h = 0,001
|−0,01 + 0,001| = |−0,009|, więc wartość w module jest ujemna.