Pochodne...
52: Witam.
Mam problem z pewnym zadaniem...
Oto treść:
Naszkicuj wykres (wielomianu)
y=x
3−3x+1
No i już jest problem na samym początku ponieważ nie wiem jak obliczyć miejsca zerowe tego
wielomianu...
Jedyne co policzyłem to pochodną i ekstrema, bo myślę że to się przyda do naszkicowanie tego
wykresu

Ktoś coś poradzi ?
1 sty 16:37
asdf: ile masz "ekstremow"?
1 sty 16:41
ICSP: Wymiernych miejsc zerowych nie ma, zatem najlepiej jest je sobie w tym wypadku odpuścić.
1 sty 16:41
Kacper:

Jeszcze granice policz w ±
∞.
Możemy łatwo oszacować przedziały, gdzie znajdują się miejsca zerowe. I tyle. Wykres będzie
przybliżony.
Miejsca zerowe można dokładnie wyznaczyć, ale szkoda pracy
1 sty 16:42
52: Mam 2 ekstrema
Kacper Jak je oszacować ?
1 sty 16:43
asdf: z reszta − naszkicowac to naszkicowac

nie wszystko sie da...policz f(0), pochodne i
ekstrema. Granice na krancach dziedzin i powinno wystarczyc. Pamietam, ze na zajeciach nie
wszystko sie dawalo policzyc prostszymi metodami, dlatego tylko "szacowalismy"
1 sty 16:44
52: Tak no ja wszystko rozumiem tylko że pasowało by wiedzieć np ile miejsc zerowych ma taki
wielomian itd.
1 sty 16:45
asdf: 52, jednym ze sposob ktore znam to metoda polowienia, jest w miare skuteczna
1 sty 16:46
52: Możesz ją rozpisać albo odesłać mnie w konkretne miejsce ?
1 sty 16:46
Kacper:
Można skorzystać z własności Darboux dla funkcji ciągłych i w ten sposób masz od razu info o
ilości miejsc zerowych.
1 sty 16:47
asdf: no to juz mozna to latwo oszacowac − liczysz w kazdym punkcie ekstremum wartosc funkcji.
patrzysz tez co sie dzieje na krancach przedzialu (w tym przypadku granice musisz policzysz w
+/− nieskonczonosci). jesli f(−inf) * f(x1) < − to znaczy, ze gdzies na tym przedziale jest
ektremum...pozniej:
f(x1) * f(x2) < 0 − tutaj tez jest ekstremum
i na koncu:
f(x2) * f(inf) < 0 − wiec tez. masz 3 przeciecia.
1 sty 16:48
Kacper:
Metoda, którą poleca asdf to metoda bisekcji. Ale to już metody numeryczne (niewymagane w
liceum).
1 sty 16:48
1 sty 16:49
asdf: 52, tylko tą metode sie raczej implementuje w programach, niz liczy samodzielnie. Jest jeszcze
regula falsi − szybsza, poniewaz uwzglednia pochodną w punkcie, wiecej tutaj:
http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/alg/005_root/0011.php
tylko to juz nie jest sama matematyka, tylko matematyka z programowaniem

, podkresle Tobie
jeszcze raz: to sie raczej na piechote nie liczy, pisze sie programy ktore to wyznaczają...
1 sty 16:54
52: Czyli ostatecznie to darować sobie te miejsca zerowe... w tym wypadku ..
1 sty 16:57
asdf: z mojej strony: nie znam metod na piechote, ktore to policzą...nie studiuje matematyki
1 sty 16:59
52: Ja też nie
1 sty 17:00