ciągi
IPiterek: a2=8 a a5 + a7 = 40
więc
a5=a2 + 3r
a7=a2 +4r
co dalej?
jak zrobię to
40=16+7r to nie wyjdzie odpowiedni wynik
1 sty 16:24
5-latek: a7=a2+5r
1 sty 16:29
IPiterek: dzięki.
oblicz sume
; 1+4+7...+55
cały czas źle podstawiam cos źle do wzoru i mi nie wychodzi
1 sty 17:18
Mila:
Obliczyłeś ile składników ma suma?
1 sty 17:28
5-latek: a=1
an=55
r=3
an=a1(n−1)*r wylicz ztego n
potem wzor na sume wyrazow ciagu arytmetycznego
1 sty 17:30
5-latek: oczywiscie an=a1+(n−1)*r
1 sty 17:33
IPiterek: dzięki
1 sty 17:38
Gustlik: a2=8
a5 + a7 = 40 /:2 − metodą średniej arytmetycznej − środkowy wyraz ciągu:
| a5 + a7 | | a5 + a7 | |
| =20, bo |
| =a6 |
| 2 | | 2 | |
a
6=20
a
6−a
2=4r
20−8=4r
4r=12 /:4
r=3
a
1=a
2−r
a
1=8−3
a
1=5
Odp: a
1=5, r=3 wstaw do wzoru ogólnego i masz ciąg
1 sty 19:39