f.kwadratowa/ciągi
cinki: 1.Dane są funkcje f(x)=x2−2(m+3)x−3m+1 i g(x)=−x2+2kx+2k−3
a) Dla jakich wartości m i k wykresy funkcji f i g są symetryczne względem osi X
b)Dla wyznaczonej wartości k podaj zbiór wartości funkcji y=g(1−x)
2.Liczba wyrazów ciąga geometrycznego jest parzysta a suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest 5
razy większa od sumy wszystkich wyrazów o numerach parzystych.Oblicz iloraz ciągu.
1 sty 16:20
pigor: ..., 1.Dane są funkcje f(x)=x
2−2(m+3)x−3m+1 i g(x)=−x
2+2kx+2k−3,
a) dla jakich wartości m i k wykresy funkcji f i g są symetryczne względem osi OX
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w
SOX: dla x∊R ,
f(x)= −g(x) ⇒ −2(m+3)= −2k i −3m+1= −2k+3 ⇔
⇔ −2m+2k= 6 i −3m+2k=2 /−stronami ⇔ m=4 i 2k=3m+2 ⇔
(m,k)=(4,7).
1 sty 18:08
===:
2.
Mówiąc po naszemu: mamy n−wyrazowy ciąg geometryczny o ilorazie q
Wiemy o nim, że
| | 1−qn | |
5(a1q+a1q3+a1q5+...+a1qn−1)=a1 |
| |
| | 1−q | |
| | 1−(q2)n/2 | | 1−qn | |
5a1q |
| =a1 |
| |
| | 1−q2 | | 1−q | |
| 5(1−qn) | | 1−qn | |
| = |
| ⇒ 5(1−q)=1−q2 |
| 1−q2 | | 1−q | |
5=1+q ⇒ q=4
1 sty 18:46