napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty
Paula: napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty
A=(−3,−4) i B= (2,−2)
1 sty 15:38
dero2005:
A(x
A,y
A)
B(x
B,y
B)
y = a(x − x
A) + y
A
1 sty 16:08
erka: Oznacz sobie te liczby w nawiasach jako x i y.
Podstaw je do wzoru y=ax+b, najpierw wstaw pierwszy punkt (otrzymasz jedno równianie), potem
drugi punkt (otrzymasz drugie równanie).
Oba równania zepnij klamrą i rozwiąż układ równań.
Wtedy obliczysz "a" i "b" − wstawisz je do wzoru y=ax+b i masz gotowy wzór prostej
przechodzącej przez punkty A i B.
1 sty 16:10
pigor: ..., no to lub
wektor AB=[5,2] − kierunkowy szukanej prostej, to
x−25 = y+22 − równanie kanoniczne prostej AB , a stąd
2x−4 = 5y+10 ⇔
2x−5y−14=0 − jej równanie ogólne . ...
1 sty 18:29
Gustlik: Można tak: liczę podobnie jak
pigor wektor kierunkowy prostej, a z niego współóczynnik
kierunkowy:
AB
→=[2−(−3), −2−(−4)]=[5,2]
| | 2 | |
Współczynnik kierunkowy a= |
| |
| | 5 | |
Wstawiam współrzędne jednego z punktów, np. B i liczę b:
−10=4+5b
−14=5b /:5
1 sty 19:34