Funkcja kwadratowa
Mati: Dany jest wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogolnej . Oblicz miejsca zerowe funkcji f ,
wspolrzedne wierzcholka paraboli bedace wykresem
| | 1 | |
funcji f, punkt przeciecia wykresu z osia OY. f(x) = 12x2 − 3x + 2 |
| . Poszę o |
| | 2 | |
dokłądne opisanie w jaki sposób to rozwiązać
pigor: ... , lub np. tak :
f(0)=212= 2,5=
52 ⇒ (
0,52) punkt paraboli na OY
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x)=
12x
2−3x+2
12=
12(x
2−6x)+
52=
=
12(x
2−2x*3+3
2−9)+
52=
12(x−3)
2−
92+
52=
=
12(x−3)
2−
42=
12(x−3)2−2 − postać kanoniczna f i stąd
odczytujesz W=(p,q)=(
3,−2) wierzchołek paraboli ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x)=0 ⇔
12(x−3)
2−2 =0 /*2 ⇔ (x−3)
3= 4 ⇔ |x−3|=2 ⇔
⇔ x−3= −2 v x−3=2 ⇔
x=1 v
x=5 − miejsca zerowe f..