matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Reguła
Proszę:
Posługując się regułą de l' Hospitala proszę wyznaczyć granicę: limx→
∞
(x(
√
x
2
+1
−x))
1 sty 14:05
pigor:
..., a może chcesz tak
x(x
2
+1−x
2
)
lim
x→
∞
x(
√
x
2
+1
−x)= lim
x→
∞
=
√
x
2
+1
+x
x
1
1
= lim
x→
∞
=lim
x→
∞
=
=1;
x
√
1+
1
x
2
√
1+
1
x
2
√
1+0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a
z reguły H.
nie wiem kto ...
, ale
np. tak :
x(x
2
+1−x
2
)
lim
x→
∞
x(
√
x
2
+1
−x)= jak wyżej = lim
x→
∞
=
√
x
2
+1
+x
x
∞
= lim
x→
∞
= [
] = H =
√
x
2
+1
+x
∞
1
1
1
= lim
x→
∞
= lim
x→
∞
=
=1.
2x
+1
2
√
x
2
+1
x
+1
√
x
2
+1
0+1
1 sty 15:27