Ekstrema
Agnieszka: Proszę wyznaczyć ekstrema funkcji:
f(x)= (x2−2x)ln−(3/2)x2+4x
Wiem, że muszę przyrównać pierwszą pochodną do 0, ale proszę o pomoc w napisaniu tej pochodnej,
bo nie wiem czy mam dobrze. Pozdrawiam!
1 sty 13:43
===:
to może zapisz porządnie
(ln

czyli nic)
1 sty 13:49
Agnieszka: f(x)=(x2−2x)lnx−(3/2)x2+4x
Przepraszam, już poprawiłam
1 sty 13:57
===:
| | x2−2x | |
f'(x)=(2x−2)lnx+ |
| −3x+4 |
| | x | |
... przekształcaj dalej sama
1 sty 14:03
Agnieszka: Dziękuję. A co z pochodną lnx?
1 sty 17:06