wyprowadzenie
Krzysiek: jak z tego wyprowadzić k bo jak są pierwiastki i wgl to wszystko mi się myli

8
√3+16=k
2
1 sty 12:35
Krzysiek:
1 sty 18:05
5-latek: k=√8√3+16 (jest to pierwiastek supradyczny wiec zwin to co pod pierwiastkiem do
wzoru skroconego mnozenia
x+y=16
2√xy=8√3/2
4xy= 192 /:4
xy=48
wiec
{x+y=16
{x*y=48
to x=4i y=12
lub x=12 i y=4 mamy dodawanie wiec mozemy przyjac x=4 i y=12
√8√3+16=√12+√4= √12+2 = 2√3+2
1 sty 18:47
Krzysiek: dziękuję bardzo
1 sty 19:19
5-latek: Tylko teraz sie jeszce tak zastanawiam czy nie powinno byc tez k=−√8√3+16
Ale chyba tak
1 sty 19:22
Krzysiek: wynik jest prawidłowy

zgada się z odpowiedziami
1 sty 19:34
pigor: ..., czyli warto "wpaść", a ćwiczenie czyni cuda, że
8√3+16= 12+2*2
√3*2+4= (2
√3)
2+2*2
√3*2+2
2= (2
√3+2)
2,
wtedy
k2=8√3+16 ⇔ k
2=(2
√3+2)
2 ⇔ |k|=2+2
√3 ⇔
⇔ k= −2−2
√3 v k=2+2p[3} ⇔
k=−2(1+√3) v
k=2(1+√3) . ...
1 sty 19:53
Krzysiek: pierwszy sposób dla mnie łatwiejszy
1 sty 20:51