Znajdź równanie prostej
Michał: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A(2;−5;3) i prostopadłej do prostej:
x+53=y−2=z−11. Nie wiem jak to zrobić. Gdyby miały punkt wspólny to łatwo.. ale
nie mają
1 sty 12:29
pigor: ..., może zaczniesz np. tak :
u=[3,−2,1]] wektor kierunkowy danej prostej i A=(2,−5,3), to masz
3(x−2)−2(y+5)+1(z−3)=0 ⇔
3x−2y+z−18=0 − równanie płaszczyzny przez C
zawierającej szukaną prostą , no to może dasz radę dalej ...
1 sty 12:40
pigor: .., oczywiście przez punkt A , (nie wiem skąd to moje C

)
1 sty 12:45
pigor: ..., no to dalej

(x,y,z)= (−5+3t,−2t,1+t) − równanie parametryczne danej prostej,
więc znajdź punkt przebicia z tą płaszczyzną, który z danym A da
ci wektor kierunkowy szukanej prostej, czyli jej równanie kanoniczne.
1 sty 12:52