całka przez części
Xin: Należy policzyć całkę przez części:
∫sin3xcosxdx.
Przyjęłam, że f(x)=cosx, f'(x)=−sinx, g'(x)=sin3x, g(x)=−
13 cos3x.
Wyszło mi coś takiego:
−
13cosxcos3x+
13 ∫sinxcos3x dx=
i tu znowu f(x)=sinx, f'(x)=−cosx, g'(x)=cos3x, g(x)=
13sin3x,
= −
13cosxcos3x −
13 (
13sinxsin3x +
13 ∫sin3xcosxdx) =
= −
13cosxcos3x −
19sinxsin3x −
19 ∫sin3xcosxdx.
Czy to jest dobrze? Zapewne mam gdzieś błąd, więc będę wdzięczna, jeśli ktoś mógłby mi wskazać,
wktórym miejscu jest ten błąd i jak go poprawić. Ślicznie dziękuję