Potrzebuje pomocy z zadaniem, bo kompletnie nie mam pojęcia jak go rozwiązać
Asaxxx: Dany jest trójkąt ABC, w którym D=(−4,−1), E=(−1,−3), F=(3,2) są środkami boków odpowiednio AB,
AC i BC. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta.
31 gru 20:23
stary rok:
31 gru 20:44
Gustlik:

Oblicz współrzędne wektorów DE
→, EF
→ i DF
→. Skorzystaj z tego, że wektory zaznaczone na
rysunku takimi samymi kolorami są równe, zatem
AE
→=EB
→=DF
→ (kolor czerwony)
AD
→=DC
→=EF
→ (kolor niebieski)
CF
→=FB
→=DE
→ (kolor zielony)
i z tych równości znając współrzędne DE
→, EF
→ i DF
→ wyliczysz współrzędne wierzchołków.
1 sty 19:51