witam,prosze o pomoc. jak zaczac.
kasiulka: Witam,
Nie wiem jak sie za to zabrac.
Prosze o pomoc.
1.Pochodna cząstkowa funkcji f(p,q)=3p3−9pq2+5p4q−2q względem zmiennej q jest równa
Wybierz jedną odpowiedź:
A)−18pq+5p4
B)9p2−18pq+5p4−2
C)−18pq+20p3q
D)−18pq+5p4−2
E)inna odpowiedz
2.Pochodna cząstkowa funkcji f(x,y)=yex−3xcosy+2lnx względem zmiennej x jest równa
Wybierz jedną odpowiedź:
A)yex−3cosy+2/x
B)yex+3siny+2/x
C)ex−3cosy+2/x
D)yex−3cosy
E)inna odpowiedz
31 gru 20:04
5-latek: Taka duza dziewczynka i nie wie jak sie za to zabrac ?

Wedlug mnie nr 1 pochodna czastkowa wzgledem zmniennej q wynosi
f'(pq)= 3p
3−18pq+5p
4−2
31 gru 20:15
Gray: Czy aby na pewno?
31 gru 20:19
kasiulka: A nie cos takiego ?
6p−18q+20p ?
31 gru 20:21
utem:
f(p,q)=3p3−9pq2+5p4q−2q
fq=0−9*2*p*q+5p4*1−2=−18pq+5p4−2
31 gru 21:43
kasiulka: A cos takiego
1.Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x,y)=x4+y3+4x−3y i zaznacz poprawne odpowiedzi
Wybierz jedną lub więcej:
a. funkcja ma w punkcie (−1,1) minimum lokalne
b. punktami stacjonarnymi funkcji są (1,1) i (1,−1)
c. jedynym punktem stacjonarnym jest (−1,−1)
d. funkcja ma dwa ekstrema lokalne
e. minimum lokalne tej funkcji wynosi −5
31 gru 22:20
EKSTREMA: Udalo mi sie to wyliczyc:
P(−1,1)
31 gru 22:30