Równania i nierówności
mareeeecki: Wykaż, że jeśli a,b są liczbami dodatnimi to: a2b2+a+b≥3ab
31 gru 19:39
mareeeecki: Pomoże ktoś?
31 gru 19:50
pigor: ..., a na pewno dobrze przepisałeś,
a może miało być np. tak :a
2+b
2 ... itd...
31 gru 19:56
mareeeecki: Tak, treść zgadza się na 100%
31 gru 19:57
mareeeecki: Pigor pomożesz?
31 gru 20:05
31 gru 20:05
mareeeecki: Niechciany dziękuję bardzo
31 gru 20:08
pigor: ..., np. tak: a>0 i b>0, to
a
2b
2+a+b ≥3ab /:ab ⇔
ab+1b+1a ≥3, a ta nierówność
równoważna danej i jest prawdziwa z tw, między
średnimi: a
(3) ≥ q
(3) , mianowicie:
ab+1b+1a ≥ 3
3√ab*1b*1a= 3
3√1=
3 /*ab ⇒
⇒
a2b2+a+b ≥ 3ab i równość, gdy a=b=c=1 c.n.w. ...
1 sty 01:18
niechciany: pigor to samo otrzymałbyś z mojej podpowiedzi (godzina 20:05)
1 sty 01:19
pigor: ..., ja nie wchodzę do żadnych linków, bo szkoda mi nie tylko
czasu nawet takich jak wiki, a napisałem swoje rozwiązanie tak jak
zwykle to robię do mojej szuflady; ktoś skorzysta, proszę bardzo ...:
1 sty 02:03
niechciany: w takim razie prościej :
A
3 ≥ G
3 mamy :
| a2b2 + a + b | |
| ≥ 3√a2b2 * a * b |
| 3 | |
skąd od razu dostajemy tezę/
1 sty 02:07
pigor: ...dlatego nie rozumiem po co ten...
nieoczekiwany, (

niechciany post do mnie .
1 sty 02:09
pigor: ... o to rozumiem, trzeba było tak od razu
1 sty 02:10
lwg: Doskonale. Od tematów wielkich jest LWG. Niestety one nie dają szmalu.
1 sty 02:11
pigor: ... , ja, czyli ten typ tak ma; lubię ... po prostu zamulać
1 sty 02:12
niechciany: Fakt, może czepiam się wiele rzeczy, ale pozwól, że zadam ci jedno pytanie, ale osobiście
| | 1 | |
uważam, że "a" jest lepsze od |
| (ułamki w dzisiejszych czasach przerażają) Czy nie |
| | b | |
lepiej jest zastosować od razu nierówność między średnimi ?

Pozdrawiam
1 sty 02:13