Ciąg arytmetyczny i geometryczny
Adrian: Wstaw między liczby −4 i 32 dwie takie liczby, aby pierwsze trzy tworzyły ciąg arytmetyczny,
a ostatnie trzy − ciąg geometryczny.
31 gru 17:35
Mila:
a1=−4
a2=−4+r
a3=−4+2r własność c.a.
a4=32
(−4+2r)2=(−4+r)*32 własność c.g
rozwiąż.
31 gru 17:49
Tymon: −4, x, y, 32
| | −4+y | |
x= |
| − warunek dla ciągu arytmetycznego |
| | 2 | |
y
2=x*32 − warunek dla ciągu geometrycznego
To jest układ równań, wystarczy rozwiązać
y
2=(y−4)*16
y
2=16y−64
y
2−16y+64=0
Δ=256−256
Δ=0
y
0=8
x=2
Szukane liczby to 2 i 8
31 gru 17:57
Angelika : Dlaczego y0 = 8 ?
11 maj 23:25
yht:
masz y
2−16y+64=0
a=1, b=−16, c=64
11 maj 23:32