Obliczyć pole obszaru, współrzędne biegunowe
czarny: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą (x
2 + y
2)
3 = 8a
2xy(x
2−y
2), gdzie a > 0.
Teoretycznie rozwiązałem zadanie lecz pole tego obszaru wyszło mi równe zero. Spróbuję
przedstawić swoje rozwiązanie.
Najpierw przechodzę w biegunowy układ współrzędnych.
Podstawiając wychodzi mi:
r
2=2a
2sin(4φ)
Skoro r
2 jest większe lub równe zeru to i prawa strona równości musi być zatem:
φ∊<0,
π4>∪<
π2 ,
3π4>∪<π,
5π4>∪<
3π2 ,
7π4>
Wykorzystując wzór na pole obszaru:
P=
12 * (całka oznaczona od α do β z)r
2(φ)dφ
Wychodzi mi, że każde pole z tych przedziałów jest równe zeru. Nie wydaje mi się, żeby to było
poprawną odpowiedzią. Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź gdyż dziś Sylwester i takie
tam