Granica
Dawid:
Jak obliczyć taką granicę ciągu dążącą do nieskończoności ?
31 gru 17:04
Janek191:
Może tw. o trzech ciągach ?
31 gru 17:12
zombi: | | 1 | | 1 | | n | |
n√ |
| + ... + |
| = n√ |
| ≤ |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
a
n ≤
| | n | | n | | n2 | |
n√ |
| +...+ |
| = n√ |
| |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
Takie szacowanie wydaje mi się ok.
31 gru 17:22
Dawid: no tak tylko nie wiem jak ograniczyc
31 gru 17:26
zombi: A granicę n√n → 1 znasz?
31 gru 17:27
Dawid: Tak to wiem, czyli ograniczamy
31 gru 17:32
Dawid: Odpowiedź to 1 ?
31 gru 17:43
Dawid: | | n2 | | n2 | |
n√ |
| =n√ |
| i co dalej ? |
| | n+1 | | | |
31 gru 17:47
Maslanek: Zmniejszając ułamek do n − zwiekszymy cały pierwiastek.
31 gru 17:50
Dawid: Tzn

?
31 gru 17:51
31 gru 17:58
Gray: Sumujesz n liczb − wszystkie mniejsze niż 1, więc ich suma jest mniejsza niż:
a) 1 ?
b) n ?
31 gru 18:12
Dawid: Rozumiem

a w taakim ciągu
a
n=1+1/2+1/3+...+1/n ?
31 gru 18:35
Gray: A jaka treść?
1 sty 13:11