A = ( − 3; 2) C = ( 4; 7)
I AC I = I BC I
B = ( x; y) = ( x; 43 x + 6 )
I AC I = √ 72 + 52 = √49 + 25 = √74
I BC I = √( 4 − x)2 + ( 7 − (43 x + 6))2
I BC I2 = 16 − 8 x + x2 + 1 − 83 x + 169 x2
| 25 | 32 | ||
x2 − | x + 17 = 74 | ||
| 9 | 3 |
| 25 | 32 | ||
x2 − | x − 57 = 0 /*9 | ||
| 9 | 3 |
| 96 + 246 | ||
x = | = 6,84 | |
| 50 |
| 4 | ||
y = | *6,84 + 6 = 9,12 + 6 = 15,12 | |
| 3 |
zaczęłam to pisać w podobny sposób, tylko gdzieś mniej więcej w połowie się
pomyliłam i nie dałam rady obliczyć dalej