ostrosłup
lel:

Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy tego
| | 2 | |
prostopadłoscianu (?) pod kątem, takim że sinα = |
| . Krawędź podstawy ma długość 10. |
| | 3 | |
Wyznacz objętość i pole boczne tej bryły.
Rozumiem to zadanie tak jak jest narysowane, ale to chyba jest źle. Proszę o pomoc.
31 gru 16:46
lel: ta kropka to kąt prosty jakby ktoś miał wątpliwości
31 gru 16:47
kyrtap:
31 gru 16:51
kyrtap: i licz
31 gru 16:52
lel: tak, wiem gdzie jest α, ale co dalej?
31 gru 16:52
kyrtap:

ΔSOE jest prostokątny więc przykładowo możesz sobie wyliczyć wysokość ostrosłupa korzystając z
funkcji trygonometrycznych dla Δ prostokątnego
31 gru 16:56
31 gru 16:56
kyrtap: przy czym *
31 gru 16:56
lel:

czy dobrze myślę?
(sory nie wiem jak się rysuje alfę :v)
31 gru 17:02
kyrtap: Nie

31 gru 17:05
kyrtap: | | 4 | | 2 | |
przykładowo też mogło to by być 4 i 6 a sin α = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
31 gru 17:06
kyrtap: niepoprawnie interpretujesz dane w zadaniu
31 gru 17:06
lel:

czyli będzie tak? ale to za mało informacji
31 gru 17:07
kyrtap: już lepiej a powiedz mi teraz czym jest sinus kąta w trójkącie prostokątnym?
31 gru 17:09
lel: przyprostokątna naprzeciw α do przeciwprostokątnej
31 gru 17:11
razor: za mało danych jest, sprawdź polecenie
31 gru 17:12
kyrtap: ok

a jedynka trygonometryczna była omawiana?
31 gru 17:13
kyrtap: razor jest danych w sam raz
31 gru 17:13
razor: wróć, dobrze jest

|SO| = 2x, |SE| = 3x i z twierdzenie pitagorasa 5
2 + (2x
2) = (3x)
2
31 gru 17:13
razor: (2x)2 miało tam być
31 gru 17:14
kyrtap: ja natomiast bym policzył z jedynki tryg. cosα , następnie y a potem x (z tw. pitagorasa)
31 gru 17:15
kyrtap: | | π | |
zakładając oczywiście że α∊(0, |
| )  |
| | 2 | |
31 gru 17:16
lel: dlaczego skąd: 52 + (2x)2 = (3x)2 ?
31 gru 17:16
lel: biada mi, w przyszłym roku piszę maturę
31 gru 17:17
31 gru 17:17
kyrtap: | | 2x | | 2 | |
czekaj sinα = |
| = |
| |
| | 3x | | 3 | |
31 gru 17:18
kyrtap: przerób trochę podobnych zadań a na pewno ogarniesz to
31 gru 17:22
lel: ooo, już rozumiem dziękuję za pomoc
31 gru 17:22
lel: pole boczne wychodzi mi 40{5} a powinno 60{5} ? wzór na pole to 4 x ah/2. co robię źle?
31 gru 17:24
lel: {5} to pierwiastek :v
31 gru 17:25
lel: ok, wzięłam złą wysokość, dzięki jeszcze raz
31 gru 17:26