Wyznacz ekstremum funkcji
Jo: f(x)=xarctg(x)−1/2 ln(x2+1) −1/2 (arctgx)2
31 gru 15:42
john2: Zacznij od wyznaczenia dziedziny.
Oblicz pochodną.
Przyrównaj ją do zera.
Napisz, co Ci wyszło.
31 gru 16:00
Jo: Dzięki. Proszę o obliczenie pochodnej w celu sprawdzenia. Nie jestem pewny ostatniego członu
(1/2(arctgx)2).
1 sty 17:12
john2: | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| * (arctgx)2)' = |
| * ((arctgx)2)' = |
| * 2arctgx * (arctgx)' = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
U mnie pochodna wyszła:
| | 1 | |
y' = arctgx − arctgx * |
| |
| | 1+x2 | |
co można doprowadzić do ładnej postaci:
1 sty 17:23
Jo: Dziedzina:
x∊R
Pierwsza pochodna:
f'(x)= −2arctgx−2x+2/(2x
2+1) Taka mi wyszła.

Możesz mi rozpisać jak liczyłeś pochodną?
Proszę.
f'(x)= 0 ⇔arctgx=−x+1
Wiadomo, że to nie jest koniec, ale obawiam się, że mam błędy, których nie dostrzegam.
Pozdrawiam!
1 sty 17:50
john2: ok chwila
1 sty 17:53
john2: | | 1 | | 1 | |
[ xarctgx − |
| ln(x2+1) − |
| (arctgx)2 ]' = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= [ xarctgx ]' − [ |
| ln(x2+1) ]' − [ |
| (arctgx)2 ]' = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= [ 1 * arctgx + x * |
| ] − |
| [ ln(x2+1) ]' − |
| [ (arctgx)2 ]' = |
| | x2 + 1 | | 2 | | 2 | |
| | x | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= [ arctgx + |
| ] − |
| [ |
| * 2x ] − |
| [ 2arctgx * |
| ] = |
| | x2 + 1 | | 2 | | x2+1 | | 2 | | x2+1 | |
| | x | | x | | 1 | |
= [ arctgx + |
| ] − [ |
| ] − [ arctgx * |
| ] = |
| | x2 + 1 | | x2+1 | | x2+1 | |
te nawiasy tak długo ciągnąłem, żeby było czytelniej
| | x | | x | | 1 | |
= arctgx + |
| − |
| − arctgx * |
| = |
| | x2 + 1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | 1 | |
= arctgx − arctgx * |
| = |
| | x2+1 | |
| | 1 | |
= arctgx * (1 − |
| ) = |
| | x2+1 | |
| | x2+1 | | 1 | |
= arctgx * ( |
| − |
| ) = |
| | x2+1 | | x2+1 | |
Wiesz, co dalej robić?
1 sty 18:03
Jo: arctgx*(x2/x2+1)=0 /:(x2/X2+1)
arctgx= 0
x=0
Monotoniczność
f'(x)>0 ⇔x∊(−∞,0)
f'(x)<0 ⇔ x∊(0,+∞)
Było pytanie o ekstremum. Czy takie rozwiązanie jest poprawne?
Dziękuję za okazanie wyrozumiałości i poświęcony czas.
1 sty 18:22
Jo: Miało być odwrotnie.
1 sty 18:23
Jo: f'(x)>0 x∊(0,+∞)
1 sty 18:23
john2: | | x2 | |
Lepiej nie dzielić przez |
| bo to wyrażenie może być zerem. |
| | x2 + 1 | |
| | x2 | |
arctgx * |
| = 0 / * x2+1 |
| | x2+1 | |
x
2 * arctgx = 0
x
2 = 0 ∨ arctgx = 0
x = 0 ⋁ x = 0
x = 0 jest potrójnym rozwiązaniem
Zbadajmy znak pochodnej:
| | x2 | |
Zauważmy, że znak pochodnej zależy tylko od arctgx, bo |
| jest zawsze ≥ 0 |
| | x2+1 | |
więc f'(x) > 0 gdy
arctgx > 0
x > 0
f'(x) < 0 gdy
arctgx < 0
x < 0
1 sty 18:33
john2: Jeszcze podaj współrzędne ekstremum i określ czy to minimum, czy maksimum
1 sty 18:36