31 gru 12:01
J:
| | 3x+2 | |
...funkcja złożona ... f'(x) = |
| *(U)' .... gdzie U to liczba logarytmowana ... |
| | 5x−1 | |
31 gru 12:04
Robert: | | 5x−1 | | 13 | |
1/ |
| * |
| |
| | 3x+2 | | (3x+2)2 | |
31 gru 12:05
31 gru 12:08
J:
... tak, tylko pierwszy ułamek jest odwrotny ...i możesz skrócić ...
31 gru 12:08
Robert: a to? ln 3√sinx
31 gru 12:12
J:
| | 1 | |
..podobnie .. = |
| *[(sinx)1/3]' .... potrafisz policzyć ostatnią pochodną ...?
|
| | 3√sinx | |
| | 1 | | 1 | 1 | | 1 | |
albo prościej ... = [ |
| lnsinx]' = |
|
| *cosx = |
| ctgx |
| | 3 | | 3 | sinx | | 3 | |
31 gru 12:18
Robert: wyszło mi coś takiego: 13sinx −23 to jest w potędze * cosx/3√sinx
31 gru 12:22
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
..pierwszy sposób = |
| * |
| (sinx)−2/3*cosx = |
| ctgx ... |
| | (sinx)1/3 | | 3 | | 3 | |
31 gru 12:25
J:
..Twój wynik po przekształceniu daje to samo ...
| | 1 | | 1 | cosx | | 1 | |
|
| (sinx)−2/3*(sinx)−1/3cosx = |
|
| = |
| ctgx ... |
| | 3 | | 3 | sinx | | 3 | |
31 gru 12:28
Robert: czyli ok jest?
31 gru 12:30
J:
tak .. i zauważ,że drugi sposób jest prostszy ...
31 gru 12:31
Robert: 2√edox +sinx
31 gru 12:38
31 gru 12:38
Robert: tak mi wytchodzi
31 gru 12:39
J:
pochodna banalna ....
31 gru 12:39
J:
..dobrze...
31 gru 12:40
Robert: w odpowiedziach nie ma tej 2
31 gru 12:43
J:
..racja .. przeoczyłem ... ta dwójka się skraca z licznikiem ...
31 gru 12:45
Robert: z tą 2 która jest przed pierwiatkiem na początku?
31 gru 12:46
J:
tak ... [2*f(x)]' = 2*[f(x)]' ..
31 gru 12:47
Robert: własnie
31 gru 12:50
Robert: nie moge sobie poradzic..(1+sin2x)4
31 gru 13:03
J:
znowu banał ... = 4(1 + sin2x)3*(1 + sin2x)' = ...
31 gru 13:04
Robert: nie wiem
31 gru 13:06
J:
(1 + sin2x)' = 2sinxcosx = sin2x ..
31 gru 13:07
Robert: dlaczego z tego wychodzi 2sinxcox?
31 gru 13:08
J:
to funkcja złożona ...[(sinx)2]' = 2(sinx)1*[pochodna f. wewnętrznej] ..
31 gru 13:11
Robert: już wiem

8(1+ sin
2 x )
sinxcosx
31 gru 13:15
Robert: no i do 3 nawias
31 gru 13:16
31 gru 13:18
Robert: a mi sie zgadza moja odpowiedz..
31 gru 13:22
Robert: √2x−sinxcos3x
31 gru 13:23
Robert: :(
31 gru 13:23
J:
widzę,że oprócz matematyki, jeszcze wielu rzeczy nie "łapiesz" ...
31 gru 13:25
Lukas:
31 gru 13:29
Robert: tzn?
31 gru 13:33
J:
pomogę Ci jeszcze raz ... choć na to nie zasługujesz ...
| | 1 | |
[√f(x)]' = |
| *[f(x)]'
|
| | 2√f(x) | |
(2x − sinxcos
3x)' = 2 − [cosx*cos
3x +sinx*3cos
2x(−sinx)] ...
31 gru 13:42
5-latek: Robert w takim dniu pytasz sie tzn?
31 gru 13:44
J:
Cześć
małolat ....
31 gru 13:45
Robert: dzięki, ale nie musisz pomagac jesli nie chcesz albo nie masz czasu. ja wiem ze mało potrafię i
sory ale nie rozumiem was o co chodzi
31 gru 13:48
J:
gdybym nie chciał, to bym tego nie robił ... wreszcie coś załapałeś ...
31 gru 13:50
Robert: dzieki ze to robisz
31 gru 13:51
5-latek: Witaj
J
31 gru 13:51
J:
to teraz pytaj ...co jest niejasne w ostatniej pochodnej ..?
31 gru 13:52
Robert: cos4x −sin2x *3cos2x
31 gru 13:53
J:
... to tylko fragment całej pochodnej ...
31 gru 13:55
Robert: | | 1 | |
2− to co napisałem/ |
| |
| | 2√2x−sinxcos3x | |
31 gru 14:02
Robert: znowu cos sie nie zgadza z licznikiem..
31 gru 14:04
J:
...tylko uważaj na znaki w liczniku ...
31 gru 14:04
Robert: to jak powinno byc wg Ciebie?
31 gru 14:13
J:
licznik: 2 − cos4x + 3sin2xcos2x ... i można jeszcze wyłaczyć cos2x przed nawias ..
31 gru 14:17
J:
| | 3 | |
... albo: 2 − cos4x + |
| (sin2x)2 ... |
| | 4 | |
31 gru 14:19
Robert: twoja odpowiedz sie zgadza a co jest nie tak z tym licznikiem co ja napisałem
31 gru 14:19
J:
.. .nie zmieniłeś znaku ... 2 − ( a − b) = 2 − a + b ..
31 gru 14:20
Robert: racja
31 gru 14:25