matematykaszkolna.pl
Wykres Kiwi: Narysuj wykres funkcji a) y= 3 x2 b) y= − 13x2 c) y= x2 − 3x+4 Czy moglibyście mi z tym pomóc, Niby rysunki mam ale nie mam obliczeń i na jakiej podstawie zostały narysowane te parabole. a potrzebuje troszke dokladnie to napisane . Prosze Pomóżcie Mi
31 gru 05:05
małgośka: Żeby narysować parabolę, zawsze musisz obliczyć: − współrzędne wierzchołka W (p;q) − wzory chyba znasz? − o ile są, liczymy miejsca zerowe (to zależy od wartości delty − punkt przecięcia z osią Y (czyli wstawiasz do wzoru pod x liczbę 0). a) ta parabola ma ramiona skierowane do góry (bo przed x2 jest liczba dodatnia); jej wierzchołek ma współrzędne (0;0), żeby ją dokładniej narysować postępujemy trochę inaczej niż w większości przykładów − podstawiasz w miejsce x kilka liczb: − dla x=1 wartość funkcji y= 3 razy 12 = 3 − dla x= 2 wartość y= 3 razy 22 = 12 − dla x= − 1 wartość funkcji y= 3 razy (−1)2= 3 − dla x= −2 wartość y= 3 razy (−2)2 = 12. b) tę funkcję rysujesz podobnie jak w (a), tzn. tym razem przed x2 stoi liczba ujemna, więc ramiona są skierowane w dół; wierzchołek jest również w punkcie (0;0). I też musisz obliczyć dodatkowe punkty: − dla x= 1 wartość y= − 13 razy 12 = − 13 dla x= 3 (tak wybrałam, bo się ładnie skróci) y= − − 13 razy 32 = − 13 razy 9 = − 3 dla x ujemnych czyli −1 i −3 wartości będą takie same jak dla dodatnich. c) y= x2 −3x +4 postępujemy konwencjonalnie, czyli tak jak napisałam na początku: − współrzędne wierzchołka W (p;q) p= − b2a = 32 delta = b2 − 4ac = 9 − 16= −7 q= − delta4a = 74 wierzchołek W= ( 1 12; 1 34 ) miejsc zerowych nie ma, bo delta jest ujemna; − punkt przecięcia z osią Y: dla x=0 wartość y= 4 (czyli punkt o współrzędnych (0;4). Mam nadzieję, że pomogłam − pierwszy raz pisałam emotka
31 gru 05:48
5-latek: malgoska emotka emotka
31 gru 13:50
Kiwi: Bardzo Ci dziękuje Małgosiu
31 gru 17:01