małgośka: Żeby narysować parabolę, zawsze musisz obliczyć:
− współrzędne wierzchołka W (p;q) − wzory chyba znasz?
− o ile są, liczymy miejsca zerowe (to zależy od wartości delty
− punkt przecięcia z osią Y (czyli wstawiasz do wzoru pod x liczbę 0).
a) ta parabola ma ramiona skierowane do góry (bo przed x
2 jest liczba dodatnia);
jej wierzchołek ma współrzędne (0;0), żeby ją dokładniej narysować postępujemy trochę inaczej
niż w większości przykładów − podstawiasz w miejsce x kilka liczb:
− dla x=1 wartość funkcji y= 3 razy 1
2 = 3
− dla x= 2 wartość y= 3 razy 2
2 = 12
− dla x= − 1 wartość funkcji y= 3 razy (−1)
2= 3
− dla x= −2 wartość y= 3 razy (−2)
2 = 12.
b) tę funkcję rysujesz podobnie jak w (a), tzn. tym razem przed x
2 stoi liczba ujemna, więc
ramiona są skierowane w dół; wierzchołek jest również w punkcie (0;0). I też musisz obliczyć
dodatkowe punkty:
− dla x= 1 wartość y= −
13 razy 1
2 = −
13
dla x= 3 (tak wybrałam, bo się ładnie skróci) y= − −
13 razy 3
2 = −
13 razy 9 = −
3
dla x ujemnych czyli −1 i −3 wartości będą takie same jak dla dodatnich.
c) y= x
2 −3x +4 postępujemy konwencjonalnie, czyli tak jak napisałam na początku:
− współrzędne wierzchołka W (p;q)
p= −
b2a =
32
delta = b
2 − 4ac = 9 − 16= −7
q= −
delta4a =
74
wierzchołek W= ( 1
12; 1
34 )
miejsc zerowych nie ma, bo delta jest ujemna;
− punkt przecięcia z osią Y: dla x=0 wartość y= 4 (czyli punkt o współrzędnych (0;4).
Mam nadzieję, że pomogłam − pierwszy raz pisałam