| 1 | 1 | |||
Oblicz granicę: lim x−>0 ( | − | Po wspólnym mianowniku mam: | ||
| x2 | sin2x |
| sin2x−x2 | sin2x−2x | |||
, mam [{0}{0}] czyli | znowu mam | |||
| x2*sin2x | 2x*sin2x+x2*sin2x |
| 2cos2x−2 | ||
[{0}{0}] i mam | i znowu to samo... | |
| 2*sin2x+2x*sin2x+2x*sin2x+x2*2cos2x |
| 0 | ||
Właśnie nie wychodzi, ani za drugim, tylko cały czas | .Proszę, o pomoc. Mam przy drugim | |
| 0 |
| 0 | −4sin2x | 0 | ||||
i mam | I nadal jest | .... | ||||
| 0 | −2x2sin2x+2x2cos2x+2sin2x+8xsinxcosx | 0 |
| sin2x − 2x | |
=H | |
| 2xsin2x +x2sin2x |
| 2cos2x − 2 | ||
= | = | |
| 2sin2x +2x * 2sinxcosx + 2xsin2x +x2 *2cos2x |
| 2cos2x − 2 | ||
= | = | |
| 2sin2x +2xsin2x + 2xsin2x + 2x2cos2x |
| cos2x − 1 | ||
= | = | |
| sin2x + xsin2x + xsin2x +x2cos2x |
| cos2x − 1 | ||
= | =H | |
| sin2x + 2xsin2x + x2cos2x |
| −2sin2x | ||
= | = | |
| 2sinxcosx + 2sin2x +2xcos2x * 2 + 2xcos2x +x2(−sin2x) *2 |
| −2sin2x | ||
= | = | |
| sin2x +2sin2x +4xcos2x +2xcos2x − 2x2sin2x |
| −2sin2x | ||
= | =H | |
| 3sin2x +6xcos2x − 2x2sin2x |
| −4cos2x | ||
= | = | |
| 6cos2x + 6cos2x + 6x * (−sin2x)*2 − 4xsin2x − 2x2 * cos2x * 2 |
| −4cos2x | ||
= | = | |
| 12cos2x − 12sin2x − 4xsin2x − 4x2cos2x |
| −4 | |
= −1/3 | |
| 12 − 0 − 0 −0 |