matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
madzik:
Mam problem z takim równaniem:
1
x−1−
=0
(x−1)
2
Po prostu już mi takie "cuda" tu wychodzą
30 gru 23:33
Mila:
(x−1)
3
−1
=0 i x≠1⇔
(x−1)
2
(x−1)
3
−1=0 (x−1)
3
=1 x−1=1 x=2
30 gru 23:38
Eta:
x≠1 (x−1)
3
−1=0⇒ (x−1)
3
=1 ⇒ x−1=1 ⇒ x=2
30 gru 23:38