doll: Oblicz pochodną f(x)=sin2x korzystAjac z definicji x∈R
19 paź 19:12
Marcin: f'(x) = 2*cos2x
19 paź 19:18
doll: wynik znam, ale nie wiem jak pokolei się do tego dochodzi.... pomożesz ?
19 paź 19:26
Marcin: liczymy pochodną z tzw funkcji złożonej
tutaj w funkcji sin jest funkcja 2x
[f(g(x)]' = f'(g(x))*g'(x)
czyli u nas liczymy pochodną z sin2x wychodzi nam cos2x (pomijamy fakt że zamiast samego
x jest 2x)
następnie liczymy pochodną z 2x czyli 2 (uwzględniamy fakt że wcześniej pomineliśmy to że
było 2x)
wychodzi nam cos2x * 2
19 paź 19:34
doll : dziękuje
19 paź 19:52
b.: hmm ale to nie jest z definicji...
z definicji to trzeba liczyć granicę ilorazów różnicowych --
no ale skoro doll jest zadowolona...
19 paź 20:22
Marcin: no rzeczywiście h→0
[sin(2x+2h)-sin2x]/h = (sin2xcos2h+cos2xsin2h-sin2x)/h = [sin2x(cos2h-1) + cos2xsin2h]/h
=
= pierwszy człon w nawiasie dąży do zera więc zostaje (cos2xsin2h)/h = cos2x(sin2h/h) =
cos2x*2
19 paź 20:32