Bardzo proszę o pomoc NIC z tego nie pojmuję METODA PODSTAWIANIA
sebo: X+2Y−5=4Y−X−3
−3X+8Y+5=X−6Y+4
30 gru 21:34
Eve: zacznij od uporządkowania do postaci ax+by=c
30 gru 21:41
sebo: Jak tego nie zrobię mam szlaban na sylwestra Proszę o pomoc
30 gru 21:42
sebo: układ równań metoda podstawiania przykład równania 4x−12y=14, 3x+6y=−3. Mam pytanie czy drugie
równa nie w tej metodzie mogę na początek podzielić przez 3 żeby skrócić?
30 gru 21:47
Eve: uporządkowanie to banał, przerzuć wyrazy z x i y na lewo a liczby na prawo
żeby sie pobawić musisz zasłuzyć
30 gru 21:48
Eve: każde równanie możesz podzielic przez dowolne wyrażenie (liczbę) rózna od 0
30 gru 21:50
sebo: dzięki może jednak się uda pobawić
30 gru 21:50
Eve: czekam na twoje obliczenia
30 gru 21:51
Kacper:
Szlaban na sylwestra?
30 gru 21:52
sebo: czy mogę prosić o rozwiązanie do tego działania ?
30 gru 21:53
Eve: poprzenosiłeś jak kazałam?
30 gru 21:55
sebo: Tzn. w tamtym wyszło wszystko dobrze teraz proszę o rozwiązanie do: 4x−12y=14, 3x+6y=−3
ponieważ cały czas wychodzi mi ten sam błędny wynik
30 gru 21:56
Eve: 1 podziel przez 2, drugie przez 3
30 gru 21:57
sebo: Czy rozwiązania do tego zadania : y= −4,5
x= −5
są prawidłowe ?
30 gru 22:02
Eve:
nie
30 gru 22:03
Eve: jak wyznaczyłeś x z 2?
30 gru 22:04
sebo: To już nie mam pomysłu. Możesz mi podać rozwiązanie proszę ?
30 gru 22:04
sebo: Po podzieleniu na 3 x=−2y−1
30 gru 22:05
Eve:
2x−6y=7
x+2y= −1
masz tak?
30 gru 22:05
Eve: no to x masz dobrze, wstaw do 1
30 gru 22:06
sebo: Tak
30 gru 22:07
sebo: No okej i co dalej
30 gru 22:07
Eve: oblicz y
30 gru 22:08
sebo: Dobrze według moich obliczeń wyszły mi te wyniki które ci podałem i powiedziałaś że są błędne
30 gru 22:10
Eve: 2(−2y−1)−6y=7
−4y−2−6y=7
z tego nie może wyjść 4,5
30 gru 22:11
sebo: Z tego mi wyszło
−10y=9
30 gru 22:13
Eve: to y=?
30 gru 22:14
sebo: 0.9 ?
30 gru 22:14
Eve: −0,9
30 gru 22:14
Eve: wstaw do x=−2y−1
30 gru 22:15
sebo: Tak tak
30 gru 22:15
Eve: czyli popełniasz podstawowy błąd, nie zwracasz uwagi na znaki
30 gru 22:16
sebo: i x= −2,8
30 gru 22:16
Eve: i znowu to samo

−0,9*(−2)=1,8 nie −1,8
30 gru 22:17
sebo: Tylko że w działaniu jeszcze jest −1.
x+−2y−1
x=−2*−0.9−1
x=1.8−1
x=0.8
30 gru 22:21
Eve: no, teraz ok, pominęłam −1, żeby nie ułatwiać
30 gru 22:22
Eve: najważniejsze UWAŻAJ NA ZNAKI

zasłużyłeś na Sylwka
30 gru 22:22
sebo: Dziękuje ci bardzo serdecznie za pomoc z tym przykładem. Ale największą przeszkodą której nie
potrafię przejść jest przykład 1/2x+3y=11, 1/4x−2y=−5 i tutaj również proszę o pomoc ponieważ
tego w ogóle nie potrafię ruszyć
30 gru 22:24
Eve: 1 mnożysz przez 2, 2 przez 4
pozbywasz się ułamków
30 gru 22:25
sebo: y= −1
x= 16 ?
30 gru 22:34
Eve: chyba nie
x+6y=22
x−8y=−22
masz tak?
30 gru 22:35
sebo: Jeżeli w 1/4x−2y=−5 pomnożę przez 4 to wyjdzie mi −20 nie −22
30 gru 22:37
Eve: a tak, mój błąd sorki
30 gru 22:41
sebo: czyli wyniki są dobre ?
30 gru 22:42
Eve: x=22−6y
22−6y−8y=−20
no to chyba y nie może być −1
30 gru 22:46
sebo: Okej, więc teraz wyszło mi działanie −14y=−44
Po wyliczeniu wszystkiego
30 gru 22:52
Eve: −42
30 gru 22:52
sebo: y=3
x=4
tamto to moje kolejne błędy w obliczeniach
30 gru 22:55
Eve: dobrze
30 gru 22:56
sebo: Dobra to wszystko, dziękuje bardzo serdecznie i życzę miłej zabawy w Sylwestra.
30 gru 22:57
Eve: wzajemnie, szlaban zdjęty
30 gru 22:59
sebo: Został mi jeszcze jeden przykład z metody przeciwnych współczynników. Więc nie do końca
30 gru 23:05
Eve: dawaj
30 gru 23:06
sebo: 8x+2y=6
−5x−6y=−18
30 gru 23:07
Eve: 1 dzielisz przez 2, a potem mnożysz przez 6
można od razu pomnożyć przez 3
30 gru 23:08
sebo: okej i teraz mam 24x+6y=18
−5x−6y=−18
30 gru 23:12
Eve: dodajesz stronami, jak liczby pisemnie
30 gru 23:14
Mila:
x+2y−5=4y−x−3 /+x,+5,−4y
−3x+8y+5=x−6y+4 /−x, +6y−5
2x−2y=2 /:2⇔x−y=1 wyznaczam x⇔x=y+1, podsawię do drugiego równania
−4x+14y=−1
x=y+1
−4*(y+1)+14y=−1 rozwiążemy to równanie
x=y+1
−4y−4+14y=−1 +4
| | 3 | |
10y=3 /:10⇔y= |
| podstawiamy do równania x=y+1 |
| | 10 | |
============
30 gru 23:18
sebo: wyszło mi 19x=0
30 gru 23:19
Eve: no to x=0
y=3 i po sprawie
30 gru 23:20
sebo: a jak dojść do tego żeby y=3 ?
30 gru 23:21
Eve: 4x+y=3
4*0+y=3
wstawiasz obliczona zmienną do jakiegoś równania
30 gru 23:22
sebo: Super, dziękuję bardzo uratowałaś mi życie
30 gru 23:24
Eve: nie aż tak, uratowałam szampańską zabawę
30 gru 23:25
sebo: Haha co prawda to prawda
30 gru 23:29