| 1 | 1 | |||
Jak obliczyć taką granicę? lim x−>+∞ (x3*e( | ) − | x−x2−x3) | ||
| x | 2 |
| 1 | 1 | |||
x(x2*e( | − | −x−x2) | ||
| x | 2 |
| x | 2x2 | 2x3 | |||
− | − | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| x | ||
limx−>∞ (x3 * e1/x − | − x2 − x3) = | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
= limx−>∞ x3(e1/x − | − | − 1) = | ||
| 2x2 | x |
| |||||||||||||||||
= limx−>∞ | =H | ||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||||||||
= limx−>∞ | = | ||||||||||||||||||||||
|
| x4 | e1/x | 1 | 1 | |||||
= limx−>∞ − | * ( − | + | + | ) = | ||||
| 3 | x2 | x3 | x2 |
| x2e1/x | x | x2 | ||||
= limx−>∞ | − | − | = | |||
| 3 | 3 | 3 |
| x2e1/x − x2 − x | ||
= limx−>∞ | = | |
| 3 |
| |||||||||||
= limx−>∞ | = | ||||||||||
| 3 |
| |||||||||||
= limx−>∞ | =H | ||||||||||
|
| |||||||||||||||||
= limx−>∞ | = | ||||||||||||||||
|
| |||||||||||
= limx−>∞ | = | ||||||||||
|
| 1 | x3 | |||
= limx−>∞ | (e1/x − 1) * | = | ||
| x2 | 6 |
| x | ||
= limx−>∞ | (e1/x − 1) = | |
| 6 |
| 1 | e1/x − 1 | 1 | 1 | |||||||||||
= limx−>∞ | * | = | * 1 = | |||||||||||
| 6 |
| 6 | 6 |
| 1 | ||
świetnie, to tam było e do potęgi | ![]() | |
| x |