Pomoc
Zigi: Wyznacz ogólny wyraz ciągu geometrycznego ( an) , wiedząc, że
a5= − 1
a8= − 827
Zbadaj monotoniczność tego ciągu
Pliss pomóżcie mi z tym. Bardzo proszę.
30 gru 20:47
Kacper:
Umiesz dzielić ułamki?
30 gru 20:48
Zigi: Nooo powiedzmy

Ale nie jestem zbyt dobry w tym przypadku. z tymi przykładami
30 gru 20:51
30 gru 20:52
Zigi: Ten wzór jest tu do czegos przydatny an=a1 * q n−1
30 gru 20:52
Zigi: Wielkie dzięki dawid. A moge wiedzieć którego wzoru uzyleś ?
30 gru 20:53
Dawid: Żadnego

Wiadomo, że w ciągu geometrycznym każdy wyraz powstaje przez pomnożenie przez stałe q
Więc aby otrzymać wyraz 8 musimy wyraz 5 pomnożyć przez q*q*q czyli q
3
30 gru 20:57
Zigi: Aha. Naprawdę bardzo Ci dziekuje. Pozdro
30 gru 20:58
Dawid: I majac q wyznaczysz wyraz a1 oraz wzor
30 gru 20:59
Zigi: Ok. Dalej już dam sobie radę. dzieki, bez tego bym poległ
30 gru 21:02