.
asdf: Cześć, jak takie cos rozwiazac?
25X ≡ 12 mod 17?
da się to zrobić rozszerzonym algorytmem Euklidesa?
30 gru 19:55
asdf: :(
30 gru 20:08
Mila:
Tak, znajdź odwrotną do 25 w Z17 i pomnóż obie strony równania przez tę odwrotność.
30 gru 20:11
asdf: Ok, to mam takie rownanie:
25X + 17K = 1
K=2
25X + 34 = 1
34 = 25 + 9
25 = 2*9 + 7
9 = 7*1 + 2
7 = 3*2 + 1
1 = 7−3*2 = 7 − 3*(9−7) = 7 − 3*9 + 3*7 = 4*7 − 3*9 = 4*(25−9*2) − 3*9 = 4*25 − 8*9 − 3*9 =
4*25 − 11*9 = 4*25 − 11*(34 − 25) = 4*25 − 11*34 + 11*25 = 15*25 − 11*34
a więc el. odwrotnym dla 25 w Z17 jest 15, tak też można czy to "przypadek", ze mi wyszlo?
teraz mam pomnozyc rownanie przez te odwrotnosc, czyli:
25X * 15 ≡ 12*15 mod 17 ?
30 gru 20:24
kyrtap: sory że pytam ale co to jest te mod bo zawsze mnie zastanawiało
30 gru 20:27
asdf: reszta z dzielenia
30 gru 20:29
kyrtap: czemu ją tak zapisujecie?
30 gru 20:29
asdf: 5 mod 2 = 1
5 mod 3 = 2
7 mod 9 = 9
14 mod 9 = 5
itd..
30 gru 20:30
asdf: a jak mam zapisywac? tak: %? ... dla mnie malo to czytelne

ale to tylko moje zdanie
30 gru 20:30
Kacper:
25x≡12 (mod 17)
25
−1≡15 (mod 17)
15*25x≡12*15 (mod 17)
375x≡180 (mod 17)
x≡10 (mod 17)
30 gru 20:41
asdf: właśnei udalo mi sie to zrobić, dzięki
30 gru 20:43
Mila:
25x=12(mod17)⇔
8x=12(mod17)
17=2*8+1
1=1*17−2*8
−2 +17=15
8x=12(mod17) /*15
1x=180 (mod17)
x=10 (mod17)
30 gru 20:52
asdf: można krócej, wymaga to troche doswiadczenia

dzieki!
30 gru 20:56
Mila:
30 gru 20:57
Saizou: albo tez podzielic przez 4 w momencie
8x=12 mod 17
2x=3 mod 17
2x=−14 mod 17
x=−7 mod 17
30 gru 21:16
asdf: Dzieki!

ale mozna podzielic przez 4 bo NWD(4,17) = 1?
30 gru 21:21
Saizou: tak, nie zmieniasz modulu bo nwd(17, 4)=1 jesli by wynosilo wiecej niz 1 to muszi podzielic
modul przez nwd
30 gru 21:25
asdf: ok, teraz takie cos:
3X + 2 = 1 mod 5 // + 3
3X + 5 = 4 mod 5
3X = 4 mod 5
3
−1 = 2
2*3X =8 mod 5
6X = 8 mod 5
X = 8 mod 5
X = 3 mod 5
X = 3
Ok?
Jeszcze pytanie: mozna dodawac i odejmowac jaka sie chce wartosc tak?
30 gru 21:31
Saizou: tak, i jest ok
30 gru 21:36
Mila:
Tak, byle prowadziło do celu.
np.
3x+2=1(mod5) /−2
3x=−1 (mod5) /*2
6x=−2 (mod5)
1x=−2(mod(5)
x=3 (mod5)
30 gru 21:36
asdf: o, fajne

Dzieki Wam
30 gru 21:38
asdf: Macie moze jakis zbior zadan z kongruencja? (teraz mi sie trafil taki przedmiot, ze mam troche
arytmetyki modularnej − kryptografia i z checia wrocilbym do matmy

)
30 gru 21:40
asdf:
"
asdf: Dzieki!
ale mozna podzielic przez 4 bo NWD(4,17) = 1?
Saizou: tak, nie zmieniasz modulu bo nwd(17, 4)=1 jesli by wynosilo wiecej niz 1 to muszi
podzielic
modul przez nwd
"
czyli zawsze sie dzieli przez NWD, tylko z automatu nie robi sie tego dla jedynki
30 gru 21:42
Kacper:
Ogólnie można dodawać, odejmować, mnożyć zawsze. Dzielić już nie
30 gru 21:46
Mila:
Ja w ogóle nie dzielę.
30 gru 21:47
Saizou: mozemy to udowodnic, znaczy sie dzielenie xd ale to jak bede na kompie
30 gru 21:48
Kacper:
Mila ja także

(bo czasem zapominać kiedy można

)
30 gru 21:50
asdf: po co dzielic, skoro mozna pomnozyc
30 gru 21:50
Saizou : bo co to jest dzielenie ? mnożenie przez odwrotnośc
30 gru 21:52
asdf: przy mnozeniu nie ma zadnych dodatkowych regul? bo z tego wzoru:
(a*b) mod n = [a mod n * b mod n] mod n nie wiele "widac"
a == b mod n
n | (a−b)
ak == bk mod n =>
n | k*(a−b)
iii...wnioskuje, ze nie ma, racja?
30 gru 21:58
Saizou : łap taką kongruencję
2x≡7 (mod 10)
30 gru 22:01
Saizou :
nl a−b
a−b=nk
pa−pb=pnk
czyli nl pa−pb a to jest rownoważne z pa=pb mod n
30 gru 22:03
Kacper:
Brak rozwiązań! Nie ładnie
30 gru 22:04
Saizou : Kacper to nie było dla Ciebie
30 gru 22:04
asdf: NWD(2,10) | 7 => dupa, nie uda sie.
30 gru 22:06
Saizou : Oblicz ostatnie 2 cyfry liczby 123972044
30 gru 22:10
asdf: 12397
2044 mod 100...masz!

a tak serio − od czego zaczac?
30 gru 22:12
Saizou :
12397=97=−3 mod100 i chyba szwajcarski matematyk
30 gru 22:14
Kacper:
czyżby 81?
30 gru 22:14
Saizou : Kacper nie psuj zabawy
30 gru 22:15
Mila:
Kacper, wychodzimy!.
30 gru 22:16
Saizou: zostancie, ja i tak jestem na tele wiec niezbyt wygodnie mi sie pisze
30 gru 22:17
Kacper:
Mila jaką herbatkę preferujesz?
30 gru 22:18
asdf: nie, czemu "wychodzimy", przeciez to tylko wynik...

mnie to nie za wiele urzadza

zaraz
rozkminie, wczoraj siedzialem nad takim wzorem:
a
Φ(n) mod n = 1, gdy NWD(a,n) = 1, wiec pewnie tutaj cos jest...

n = 100, NWD(12397,100)
= 1...chyba musze policzyc Φ(100)...zaraz poszukam wzoru na to
30 gru 22:18
Mila:
Dilmah+Ceylon.
30 gru 22:20
Saizou: po dzielnika pierwszych go poznacie xd
30 gru 22:21
asdf: Φ(100) = Φ(102) = Φ(22*52) = 22−1*(2−1) * 52−1*(5−1) = 21*1*51*4 = 40, ok?
Φ(100) = 40
2044 = 2040/40*40 + 4 = 51*40+4
1239751*40+4 mod 100 = 123974*151 mod 100 = ...? ok licze?
30 gru 22:23
Saizou: jest ok ale to nie koniec
30 gru 22:27
Mila:
NWD(12397,100)=NWD(12397, 22*52)=1
30 gru 22:29
asdf: a to jest prawdziwe?
123974 mod 100 = (12300+97)4 mod 100 = 974 mod 100
30 gru 22:29
Saizou: tak, mozesz to sobie wyprowadzic, ojojo... zaczynam mowic ja matematyk xd
30 gru 22:31
asdf: Mila, z jakiego warunku sie to wzielo? co dalo "22 * 52" ?
30 gru 22:31
Saizou: to jest rozklad 100 z pta
30 gru 22:33
asdf: zachodzi cos takiego?
a
k mod n = (a mod n)
k mod n,czyli to jest wlasnie sobie te wyprowadzenie?
30 gru 22:34
Mila:
100=4*25=22*52 rozkład na czynniki pierwsze.
W tej sytuacji 12397 nie rozkładam, bo nie dzieli się ani przez 2 ani przez 5 .
30 gru 22:36
Saizou: nie o tym myslalem, jutro pokaze co mialem na mysli
30 gru 22:36
asdf: to moze byc dobre rozwiazanie?

(12300+97)
4 mod 100 = 97
4 mod 100 = (97
2 mod 100)
2 mod 100 = (9409 mod 100)
2 mod 100 = 9
2
mod 100 = 81
kóniec?
30 gru 22:38
asdf: zrobilem to troche "rekurencyjnie", ale czy jest takie cos prawidlowe...
30 gru 22:39
Saizou: mogles odwrocic 97 na −3 i miec
x=(−3)4 mod100
30 gru 22:41
asdf: moooglem

masz jeszcze?
30 gru 22:42
Saizou :
Rozwiąż równanie w ℤ
213x − 144y = 12.
30 gru 22:46
asdf: momencik
30 gru 22:52
Saizou : skorzystaj z kongruencji
30 gru 22:53
asdf: cicho!
30 gru 22:54
asdf: 213X = 12 mod 144?
30 gru 22:56
Saizou : tak
30 gru 22:57
asdf: 213X = 12 mod 144
69 = 12 mod 144
NWD(3, 144) = 3
144/3 = 48
23X = 4 mod 48
23X + 48y = 4
z rozszerzonego algorytmu policzylem, ze dla 23 mod 48 liczba odwrotna to 23..., a wiec:
23X = 4 mod 48 // 23
X = 4*23 mod 48
X = 92 mod 48
X = 92 − podloga(92/48)*48 = 92 − 48*1 = 44
30 gru 23:10
asdf: czyli:
X = 48k + 44, k ∊ Z
30 gru 23:12
Saizou :
23x=4 mod48
−25x=100 mod48
x=−4 czyli x=−4+48t ,t∊ℤ
30 gru 23:16
asdf: czemu 100?
30 gru 23:18
Saizou :
zmieniłem tylko reprezentanta, bo relacje modulo jest dobrze określona
30 gru 23:21
asdf: racja, dzieki, masz jeszcze?
30 gru 23:22
Saizou : ale nie skończyłeś
30 gru 23:23
asdf: eh...y jeszcze

23*44 + 48*y = 4
48y = 4 − 23*44
...też liczba
30 gru 23:25
Saizou : wyprowadź cechę podzielności przez 11
30 gru 23:25
Saizou :
skoro x=−4+48t to jakim cudem y jest liczbą ?
30 gru 23:26
asdf:
zamienilem to do postaci:
23X + 48y = 4
X = 48t + 44
23*44 + 48*y = 4
23*(48t + 44) + 48y = 4
30 gru 23:30
asdf: od czego zaczac wyprowadzanie cechy podzielnosci przez 11?
30 gru 23:31
Saizou : tylko t pożarłeś

rozpatrz liczę w postaci
a=a
o+a
110+a
210
n+...+a
n10
n
30 gru 23:32
Saizou : tam przy a
210
2
30 gru 23:36
zombi: Daj mu coś cięższego
30 gru 23:37
Saizou :
zombii jbc to pamiętam o zadanka od Ciebie
30 gru 23:38
zombi: Spoko, mogę wrzucić później jeszcze jakieś
30 gru 23:39
Saizou :
trzeba stopniowo wprowadzać, żeby nie zniechęcić
30 gru 23:41
asdf: suma cyfr musi byc parzysta
30 gru 23:41
asdf: zombi, nie kazdy jest na studiach matematycznych, inni sa, np. na informatyce..pokrewne, ale
nie poswiecam dni na matematyke, tylko, np. na programowanie
30 gru 23:43
Saizou : ale nie pokazałeś tego
30 gru 23:43
asdf: nie mam pomyslu na to
30 gru 23:47
zombi: Spoko adsf rozumiem to
30 gru 23:48
Saizou : a co powiesz o takiej kongruencji
10≡10 mod11
10≡−1 mod11
10k≡(−1)k mod11
30 gru 23:48
asdf: czyli:
10 mod 11 + 100 mod 11 = 1 −1 = 0
10 mod 11 + 100 mod 11 + 1000 mod 11 = 1 − 1 + 1 = 1
dobry trop?
30 gru 23:53
asdf: znaki pomylilem
30 gru 23:55
Saizou :
kombinujesz dobrze, tylko to uogólnij xd
30 gru 23:56
asdf: pomnozylem sobie troche i mi wyszlo, ze suma na (nieparzystych mod 11) − (suma na parzystych
mod 11) = 0
31 gru 00:06
Saizou : i jest ok
ale dla formalizmu
a0+a110+...+an10n≡a0−a1+a2−a3+....+(−1)nan mod11 i wyciągnąć wniosek
31 gru 00:08
asdf: czyli ∑i=0n(−1)iai = 0 ?
31 gru 00:12
asdf:
czytelniej:
i=0∑n (−1)iai = 0
31 gru 00:14
zombi: raczej ∑(−1)ia0 ≡ 0 mod 11
31 gru 00:14
zombi: ∑(−1)iai **
31 gru 00:15
asdf: a, no tak:
∑(−1)iai ≡ 0 mod 11
31 gru 00:15
asdf: czyli:
11 | ∑(−1)i ai
31 gru 00:17
asdf: macie cos jeszcze?
31 gru 00:25
Saizou: asdf wyluzuj troche, dzisiaj juz baluj
31 gru 00:29
asdf: siedze tak od 19 do 00:30...ale ja tak moge cale dnie siedziec i cos robic
31 gru 00:33
Saizou: to uzasadnij WTF

, a tak na serio zbastuj i sie ciesz ostatnim dniem w roku, w koncu tylko
jeden taki jest
31 gru 00:35
asdf: jeszcze znalazlem zadanko z podzielnoscia przez 37, to bedzie tak? :
a = a0 + a1*101 + ... + an*10n
1*100 ≡ 1 mod 37
1*101 ≡ 10 mod 37
1*102 ≡ 26 mod 37
jesli tab = [ 1, 10,26 ], indeksujemy od 0, to:
1*10i ≡ tab[i mod 3] mod 37, np.
i = 4, to 4 mod 3 = 1, a wiec tab[1] = 10
to jesli:
a wiec dla:
ai * tab[i mod 3 ] = ci
jesli:
37 | ∑ ai*tab[i mod 3] to jest liczba podzielna przez 37?
31 gru 00:39
asdf: tam powinno byc:
to jesli:
np. i = 5, to : i mod 3 = 2, tab[2] = 26
a5* 26 itd...
31 gru 00:41
asdf: ok, dziala − nie wiem jak to sie matematycznie zapisuje, ale zaprogramowac moge

To jak nie chcecie mi pomoc to ide robic taski z pracy

Dzieki wielkie, cześć!
31 gru 00:44