calka
zadanie: Obliczyc objetosc obszaru w pierwszym oktancie, ograniczonego z gory przez plaszczyzne z=2y, od
dolu przez plaszczyzne xy i z boku przez cylinder eliptyczny x2+2y2=1.
Calke bedziemy liczyc z ograniczenia gornego, czyli z funkcji z=2y.
A obszar calkowania?
x2+2y2=1 jest to elipsa w plaszczyznie xy, gdzie −1≤x≤1.
y=±√12−12x2
jak bedzie ograniczone y? −√12−12x2≤y≤√12−12x2 ?
30 gru 19:43
Gray: V=∫∫A 2y−xydxdy, gdzie A to ćwiartka elipsy.
Podstaw współrzędne:
x=rcosα
y=2rsinα
gdzie α∊(0,π/2), r∊(0,1).
30 gru 19:57
30 gru 19:59
zadanie: dlaczego 2y−xy?
30 gru 21:38
Gray: Nie wiem

Zasugerowałem się Twoim wpisem:
"Obliczyc objetosc obszaru w pierwszym oktancie, ograniczonego z gory przez plaszczyzne z=2y,
od dolu przez plaszczyzne xy ...".
Bezpieczniej napisać |2y−xy| i po podstawieniu pod całką rozpisać co i jak.
30 gru 21:45
Gray: Nie mam zbyt dużo czasu, dlatego tak z doskoku piszę...
Na Twoim obszarze jest: |2y−xy| = 2y−xy (bo |x|≤1 ⇒ xy ≤ y ⇒ 2y−xy>0), czyli jest tak jak z
19:57.
30 gru 22:01