Przestrzenie liniowe ;(
52: Witam.
Robię to zadanie i się tylko męczę...

Może jest ktoś w stanie pomóc

Moje rozwiązania + treść zadania w linku
http://zapodaj.net/7c5d850541129.jpg.html
I też nie zbyt wiem o co chodzi z tym "nad ciałem R / C"

Bardzo proszę kogoś o pomoc, kto mi to wytłumaczy
30 gru 19:38
Maslanek: Przestrzeń liniowa nad ciałem − przestrzeń pewnych elementów (wektorów), które przemnożone
przez elementy z ciała (liczby?) dalej pozostają elementami przestrzeni
Generalnie przestrzenie liniowe charakteryzują się tym, że jeżeli będziemy dodawać jej
elementy, to wynik pozostaje w przestrzeni. Jeżeli przemnożymy element przez skalar, to wynik
też pozostanie w przestrzeni.
30 gru 20:02
52: hmm... Czyli ...
Mam rozumieć że podpunkty a i b zrobiłem dobrze z c ... muszę pokombinować...
Tak, sprawdziłbyś?
30 gru 20:07
Maslanek: Jeżeli mamy pewien układ wektorów i chcemy zbadać ich liniową niezależność, to przemnażamy je
przez elementy z ciała (u Ciebie α,β,γ) i te wyniki sumujemy i porównujemy z 0 przestrzeni
(elementem zerowy przestrzeni).
Jeżeli wszystkie elementy z ciała muszą być zerami, to znaczy, że układ jest liniowo
niezależny.
Jeżeli można powiązać te wektory ze sobą w jakiś sposób (np. pierwszy powinien być przemnożony
przez 3, drugi przez 2, trzeci zostać w spoczynku), aby dostać 0, to układ jest liniowo
zależny.
Dużo łatwiej rozwiązuje się takie zadania za pomocą metody Gaussa
30 gru 20:07
Maslanek: Jeśli chodzi o c), to α=(a
1, a
2) − para punktów odpowiadająca częsci rzeczywistej i urojonej.
Następnie korzystamy z działań na przestrzeni urojonej

Podobnie β
30 gru 20:09
Maslanek: A nie... Dobra

Myśłłame, że jest nad C

Wybacz
30 gru 20:10
52: Metodą Gaussa ?
Może najpierw to muszę zrozumieć...
ale to co w c) będę miał coś takiego
α+i=0 α=−i
i−β=0 to β=i
Czy ...
α=0
β=0
... ?
30 gru 20:11
Maslanek: W c) natomiast źle masz pododawane wektory

Wynik jest prawidłowy
30 gru 20:11
Maslanek: dobra, dobrze jest

nie mam łowy dzisiaj kompletnie

wybacz
30 gru 20:13
52: Szczerze to ja już się pogubiłem xD
Może od nowa co jest dobrze a co jest źle ?
30 gru 20:14
Maslanek: Wszystko dobrze... Idę, już nie mieszam
30 gru 20:14
52: Nie no czekaj... weź nie zostawiaj mnie ...
30 gru 20:15
52: Mam nadzieję że jesteś jeszcze skoro c) mam dobrze to jak zrobić d) ? bo kompletnie nie wiem
30 gru 20:16
Maslanek: c) niezależne
d) zależne (np. alfa=1; beta=i)
30 gru 20:16
52: ale jak do tego dojść ?
30 gru 20:16
Maslanek: Dlaczego w c) są niezależne? Mamy ciało R − czyli α,β∊R − a równość, która została nam z
rozwiązania układu jest spełniona tylko dla 0.
Dlaczego w d) zależne? Bo znajdujemy się nad innym ciałem − C. Tutaj układ ma nieskończenie
wiele rozwiązań
30 gru 20:17
52: Czyli... rozumuję, że
rezulaty końcowe zarówno w c) jak i d) są takie same czyli
α=βi
w c) jedynie α=0 i β=0 zatem niezależny
w d) np. β=i α=1 tak ? zatem zależny
30 gru 20:21
52: O to chodzi ?
30 gru 20:21
Maslanek: Tak − jeśli istnieją elementy z ciała różne od zera dla których równość zachodzi, to układ jest
zależny.
30 gru 20:27
52: Nawet nie wiesz jak ci dziękuję

ale pomóż mi jeszcze

w e) mam coś takiego
α=−βi
i tu nie mogę nic wymyślić co by mogło spełniać układ równań, dałbym że niezależny...
30 gru 20:29
52: No i patrzę na f) i nie wiem jak się zabrać potraktować dane jako wektory czy jak ?
30 gru 20:31
52: ...?
30 gru 20:38
52:
31 gru 16:29
52: a tu ?
1 sty 17:20