obszar
bania: Mam problem, nie wiem jak będzie wyglądał taki obszar: x=1−y2 i y=−2+2x. Jest to obszar
całkowania a z obliczeń wychodzą mi zupełnie inne punkty przecięć niż z rysunku. Jak wygląda
ta funkcja x=1−y2 ?
30 gru 19:05
Maslanek: Parabola i prosta

Interesujące
30 gru 19:10
Maslanek:
30 gru 19:12
Kacper:
To taka "zwykła" parabola, tylko odwrócona o 90o (widać na rysunku).
30 gru 19:17
Mila:

x=1−y
2⇔
y
2−1=−x
y=2x−2
y=2*(1−y
2)−2
y=2−2y
2−2
y=−2y
2
y+2y
2=0
y(1+2y)=0
x=1−0
2=1 punkt(1,0)
| | −1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
lub x=1− |
| )2= |
| punkt ( |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
30 gru 19:21