zadanie z całek
Karol: zadanie z całek
∫e√xdx
po kilku obliczeniach dochodze do takiej postaci
e√x x − 12∫ex√x dx
i nie wiem co dalej, próbowałem przez części i nie wychodzi za bardzo...
30 gru 18:27
Maslanek: A przez podstawienie?
t=e
√x
I wtedy Twoja druga całka ma bardzo ładną postać (zdaje się, że źle policzyłeś pochodną)
30 gru 18:32
Maslanek: Aha... dobrze poliyczłeś

to nie dobrze
30 gru 18:33
Maslanek: Ale za to wtedy do drugiego (tam jest e√x) mamy podstawienie t=√x
30 gru 18:35
Dawid: A można z podstawienia
t2=x
2tdt=dx
t=√x
I mamy:
∫et2tdt=2∫ettdt
30 gru 18:38
Dawid: ?
30 gru 18:38
Mila:
[√x=t, x=t2, dx=2tdt]
=2∫tet dt= teraz przez części
[t=u, dt=du, dv=et, v=∫et dt=et]
cd.
=2*[t*et−∫et dt]=2*(t*et−et)=2*(√x*e√x−e√x)+C=
=2e√x*(√x−1)+C
30 gru 18:40
Dawid: ∫et2tdt=2∫ettdt
Przez części
u=t v'=et
u'=1 v=et
Mamy
2(tet−∫etdt)=2(tet−et)+C=2(√xe√x−e√x)
30 gru 18:44
Dawid: +C na końcu
30 gru 18:45
Karol: a ja się tak męczyłem...
dzięki
30 gru 19:37