Pomoże ktos?
Juchas: ∫dx/x4(x3+1)2
30 gru 18:07
Maslanek: Średnio, bo to mało przyjemna całka...
Najpeirw zauważ, że (x
3+1)=(x+1)(x
2−x+1)
Wiesz jak się rozwiązuje całki wymierne?
Będziesz miał składniki postaci:
| A | | B | | C | | D | | E | | F | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| +U{Gx+H}{x2−x+ |
| x | | x2 | | x3 | | x4 | | x+1 | | (x+1)2 | |
Chyba, że da się pominąć jakiś składnik. Ale ja takich całek mało liczyłem w życiu
30 gru 18:09
:): a nie można skorzystać z iloczynu całek?
30 gru 18:15
:): całki z iloczynu oczywiście
30 gru 18:15
Maslanek: Jest jakiś wzór na całkę iloczynu?
30 gru 18:16
Gray: Może na początek: t=x
3, dt=3x
2dx
| | 1 | | 3x2dx | | 1 | | dt | |
Twoja całka = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| =... |
| | 3 | | x6(x3+1)2 | | 3 | | t2(t+1)2 | |
Będzie zdecydowanie mniej rachunków...
30 gru 18:16
:): f*g−∫f'*gdx
30 gru 18:17
Maslanek: Tak jest

Słusznie
30 gru 18:17
Juchas: Wielkie dzięki
30 gru 18:39