calka
zadanie: Przedstawic calke we wspolrzednych biegunowych
∫08(∫0(√−x2+8x) √x2+y2 dy)dx
czyli
0≤x≤8
0≤y≤√−x2+8x
x=rcosθ
y=rsinθ
0≤rsinθ≤√−r2cos2θ+8rcosθ
0≤r≤8cosθ
a jak wyliczyc kat? tzn. ....≤θ≤....... ?
30 gru 16:18
zadanie: ?
30 gru 18:13
Gray: Dla y>0: y≤
√−x2+8x ⇔ x
2+y
2≤8x ⇔ wsp. biegunowe ⇔ r≤ 8cosθ
y>0 ⇔ θ∊(0,π)
| | 8 | |
0≤x≤8 ⇔ θ∊(0,π/2) (bo również y>0) oraz r≤ |
| |
| | cosθ | |
Podsumowując:
a) θ∊(0,π/2)
b) r≤ 8cosθ
Pomyśl co wynika z warunków b) i c) i będziesz miał(−a) koniec zadania. Pamiętaj o jakobianie
J=r.
30 gru 18:52
zadanie: A co wynika z tych warunkow?
30 gru 19:32
Gray: | | 1 | |
Dla x∊(0,π/2): cosx ≤ |
| ⇔ cos2x≤1 czyli |
| | cosx | |
| | 8 | |
mamy zawsze: 8cosθ ≤ |
| , |
| | cosθ | |
czyli b) ⋀ c) ⇔ b)
Twoja całka to:
∫
[0,π/2] ∫
[0,8cosθ] r
2drdθ
30 gru 20:31
zadanie: dziekuje
30 gru 21:35