Rozwiąz równanie i podaj dziedzinę
Paulinka : Rozwiąz równianie i podaj dziedzinę
logx − log(x−3)= log4
30 gru 16:05
J:
x > 0 i x − 3 > 0
log[x(x−3] = log4 .... i licz ..
30 gru 16:06
J:
| | x | |
..sorry log |
| = log4 .. |
| | x−3 | |
30 gru 16:07
jakubs: J nie iloczyn, a iloraz
30 gru 16:08
jakubs: O już się poprawiłeś
30 gru 16:08
J:
... pisane z rozpędu ...
30 gru 16:11
Paulinka: J: mozesz podac mi wynik ?
30 gru 16:28
J:
| x | |
| = 4 ⇔ x = 4(x−3) .. oblicz x i skonfrontuj z założeniami ...  |
| x−3 | |
30 gru 16:31
J:
... x = 4x − 12 ⇔ 3x = 12 ⇔ x = 4 ( spełnia założenia) ...
30 gru 16:35
Paulinka: Dzieki
30 gru 16:47