pomocy!!
someone: przy okrągłym stole ustawiono 6 krzeseł. na ile sposobów może usiąść 6 osób przy tym stole tak,
aby osoby A i B usiadły naprzeciwko siebie? Błagam o pomoc
19 lis 19:40
someone: proszę pomóżcie mi
19 lis 19:43
19 lis 19:50
magda :):
A B
A B
A B można zamienić B z A wiec mnozymy razy 2
więc : 3 * 2 * 2! * 4! = 288
19 lis 19:51
magda :):
A B
A B
A B można zamienić B z A wiec mnozymy razy 2
więc : 3 * 2 * 2! * 4! = 288
19 lis 19:52
magda :): czy wszystko jasne? ;>
19 lis 19:53
sexii girll: no właśnie kurczę coś nie tak, bo mam tu odpowiedzi i wyszlo inaczej hmm...
19 lis 19:53
magda :): wiec jaki wynik?
19 lis 19:55
sexii girll: właśnie jest tak napisane: a)4!=24 (uwzględniamy tylko rozmieszczenie osób względem siebie)
b) 6*4!−144 (uwzględniamy również miejsca zajmowane przez osoby przy okrągłym stole)
i nic z tego nie kminię niestety
19 lis 19:57
magda :): 4! to miejsca ktore nie zajmują osoby A i B....
6 to mozliwości posadzenia osób...
w b) wychodzi zero... cos tu nie tak... jaka jest dokładna treść?
19 lis 20:02
sexii girll: dokładnie taka jak napisałam. aa i w tym podpunkcie b) pomyliłam się. ma być nie −144 tylko
=144
19 lis 20:05
magda :): juz wiem... gdyby treść była ze ustawiamy osoby w kolejkę byłoby tak jak napisałam wyżej... że
mowa jest o stole który jest okrągły nie uwzględniamy kolejnośći ( w sensie ze obojetnie czy
osoba A usiadzie pierwsza czy osoba B ) więc nie permutujemy ich ze sobą (czyli nie mnozymy
przez 2!)
19 lis 20:11
sexii girll: super, czyli tak na swojski rozum może wytłumaczyć mi te moje odpowiedzi? tylko proszę cię na
bardzoo swojski
19 lis 20:12