jak obliczyc
kari : Jaki powinien byc stosunek boków prostokąta o obwodzie 40 ,by jego pole bylo jak nawieksze
30 gru 15:48
J:
x + y 20 y = 20 − x
P = x(20−x) ... i szukaj maksimum tej funkcji ...
30 gru 15:50
:):
2a+2b=40
a+b=20⇒a=20−b
P=a*b=20b−b2
teraz pochodna i porównujemy do 0
30 gru 15:55
AS: Korzystam z wzoru wyprowadzonego przez J
P = 20*x − x2 − jest to wzór paraboli.
Maksimum przypada w wierzchołku paraboli stąd
xmax = −b/(2*a) = −20/(2(−1)) = 10
ymax = 20 − xmax = 10
Jest to kwadrat o boku 10 j.
30 gru 16:20
J:
| | b | |
..nie xmax , tylko xw = − |
| = 10 ...
|
| | 2a | |
... i odpowiedź ... pytano o stosunek boków ...
30 gru 16:24
kari : dalej niestety nie wiem jak to rozwiazac
30 gru 16:26
:):
AS dał odp
30 gru 16:27
J:
Pole jest maksymalne, gdy x = 10 , wtedy y = 20 − 10 = 10 (kwadrat)
stosunek boków wynosi 1 ...
30 gru 16:27
kari : 1:1
30 gru 16:28
AS: Wyjaśniam,pisząc xmax miałem na myśli ten x
przy którym zachodzi maksimum.
30 gru 18:31