Całka
lolek: jak policzyć taką całkę?
∫2x2ln(x3−1)dx
nie mam zielonego pojęcia...
30 gru 15:35
J:
spróbuj podstawienie: x3 = t i 3x2dx = dt
30 gru 15:37
J:
...podstaw: x
3 −1 = t 3x
2dx = dt
| | 2 | |
.. = |
| ∫lntdt ... i przez części ... |
| | 3 | |
30 gru 15:40
lolek: no właśnie doszedlem do tego co napisałeś i dokładnie nie wiem co z tym ln zrobic..
30 gru 15:43
J:
przez części ..
v' = 1 u = lnt
30 gru 15:44
30 gru 15:45
lolek: czyli wychodzi
tlnt − ∫dt= tlnt − t= t(lnt−1)= (x3−1)(ln(x3−1)−1) ?
i taki wynik zostawić?
30 gru 15:55
lolek: aa tam jest jeszcze 2/3
30 gru 15:56
J:
... + C
30 gru 15:57
lolek: no tak
Dzięki wielkie
30 gru 15:58