.
weronika: | | 1 | |
Punkty A(−5,2) i B(−3,−2) są kolejnymi wierzchołkami prostokąta ABCD, a punkt S(−1,1 |
| ) |
| | 2 | |
jest środkiem symetrii tego prostokąta. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków
prostokąta ABCD i oblicz jego pole
30 gru 15:15
5-latek: A moze by panna zaczela robic rysunki (przeciez to jest geometria analityczna )
Gszie lezy srodek symetrii prostokąta ? Bez tak elementarnej wiedzy bedzie trudno
Podpowiem . Na przecieciu sie przekatnych prostokata . Przekatne prostokata sa rownwej dlugosci
i przecinaja sie w polowie
30 gru 15:19
asa:
3 gru 13:50
janek191:

S − jest środkiem odcinka AC
A = ( −5, 2) C = ( x, y) S = ( −1, 1
12)
zatem
| − 5 + x | | 2 + y | |
| = −1 i |
| = 1,5 |
| 2 | | 2 | |
−5 + x = − 2 2 + y = 3
x = 3 y = 1
C = ( 3, 1)
=======
Analogicznie wyznacz D.
3 gru 14:13
idol :
31 mar 22:39