.
xoxo: Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x2+y2+16y=36
30 gru 14:46
J:
(x − 0)2 + (y + 8)2 − 64 = 36 ... i kombinuj dalej ...
30 gru 14:48
ana:
x2+y2+16y−36=0 ⇔x2+(y+8)2=100 , S( ?,? ) r=?
30 gru 14:49
xoxo: nie rozumiem czemu ten wzor (y+8)2 skoro wyjdzie y2+16y+64 a nie 36.
30 gru 14:58
Dawid: Można skorzystać z takiej postaci równania
x2+y2 −2ax− 2by+c=0 gdy r2=a2+b2−c>0
Gdzie S=(a,b)
I widać że
x2+y2+16y−36=0
a=0
b=−8 bo −2*(−8)=16
Zatem S=(0,−8)
Promień
r2=02+(−8)2+36
r2=100
r=10
30 gru 15:05