Całka
matek: Jak rozwiązać:
30 gru 14:21
J:
| | 1 | | 3x2 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx = |
| lnIx2 + a2I + C .. |
| | 3 | | a2+x3 | | 3 | |
30 gru 14:23
J:
| | 1 | |
... oczywiście : |
| lnIx3+a2I + C .. |
| | 3 | |
30 gru 14:27
matek: czemu a2 a nie a 3 tak jak w przykladzie
30 gru 14:28
J:
a3 ...
30 gru 14:29
matek: Jakim wzorem lub metodą to rozwiązałeś?
30 gru 14:32
J:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln If(x)I + C ..
|
| | f(x) | |
możesz też zrobić podstawienie: t = x
3 i 3x
2dx = dt ...
30 gru 14:40
matek: ok dzięki
30 gru 14:50
ja: Dałbyś rade jeszcze rozpisać to podstawienie?
30 gru 14:50
J:
| | 1 | | dt | | 1 | |
= |
| ∫ |
| = |
| lnItI + C ... |
| | 3 | | a3+t | | 3 | |
30 gru 14:53
J:
| | 1 | |
....miało być: |
| lnIt+a3I + C .. |
| | 3 | |
30 gru 15:00