.
olkaxx: Wykaż, że nie istnieje parametr m, dla którego proste o równaniach(m2+3m)x−y+1=0 i 4+y+2=0 są
równoległe.
30 gru 13:49
5-latek: czy drugie rownanie prostej jest dobrze przepisane ?
Nastepne pytanie . Kiedy dwie proste sa rownalegle ?
30 gru 13:51
J:
chyba druga prosta to : 4x + y + 2 = 0 ..?
pokaż,że równanie : m2 + 3m = − 4 nie ma rozwiązań ...
30 gru 13:51
olkaxx: 5 latek musza miec ten sam współczynnik kierunkowy, a i w drugim równaniu ma być 4x
30 gru 14:35
olkaxx: czemu −4 a nie 4?
30 gru 14:45
J:
druga prosta: y = − 4x − 2 ...
30 gru 14:46
5-latek: To co napisalas sa to rownania ogolne prostych czyli Ax+By+c=0
Przeksztalcmy je na postac kierunkowa czyli y=ax+b
wiec pierwsze rownanie bedzie mialo postac −y=−(m2+3m)x−1 to y= (m2+3m)x+1
Wie wspolczynnik kierunkowy a tej prostej a=m2+3m
Teraz druga prosta y=−4x−2 to wspolczynnik kierunkowy a1 tej prostej a1=−4
Teraz zeby proste byly rownolegle musza miec ten sam wspolczynnik kierunkowy
czyli musimy je porowniac (to cvo napisal CI J o godz 13:51
czyli a=a1 to m2+3m=−4 to m2+3m−4=0 rozwiaz teraz to rownanie kwadratowe (jesli delta
wyjdzie <0 to maszz wykazane
30 gru 14:46
olkaxx: 5−latek jesteś wielki, dzięki za dokładne objaśnienie
30 gru 14:49
5-latek: Oj nie . Wieki to wagą (okolo 100kg) przy 173cm wzrostu
30 gru 14:53
PW: No właśnie. Te dwie proste nie mają mieć identycznych współczynników przy x i przy y.
Posłużmy się interpretacją współczynników dla prostej zapisanej w postaci ogólnej. Jeżeli
prosta ma równanie
Ax + By + C = 0,
to [A, B] jest wektorem prostopadłym do tej prostej.
W zadaniu mamy dwa wektory:
(1) [m2+3m, −1]
(2) [4, 1].
Proste będą równoległe, jeżeli wektory (1) i (2) będą równoległe Warunek równoległości wektorów
wcale nie oznacza, że muszą mieć identyczne współrzędne, lecz ...
30 gru 14:53
5-latek: Mala pomylka . Oczywiscie ma byc m
2+3m+4=0 (teraz zauwazylem
wiec delta = 9−16<0 (nie ma rozwiazan wiec wykazalismy ze nie istnieje taki parametr m dla
ktorych te proste sa rownolegle
Podziekuj rowniez za pomoc
J
30 gru 14:58
olkaxx: Dziękuję panowie, jestem wdzięczna

Bardzo fajnie tłumaczycie zadania
30 gru 15:00
pigor: .., wykaż, że nie istnieje parametr m, dla którego proste
o równaniach (m2+3m)x−y+1=0 i 4x+y+2=0 są równoległe.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub tak : dane proste byłyby równoległe, gdyby ich współczynniki
przy zmiennych były proporcjonalne, czyli gdyby miało rozwiązanie
równanie 14 (m2+3m) = −11 ⇔ m2+3m+4=0 i Δ=9−16<0 c.n.w..
30 gru 15:28