.
matura: Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(0,−3),B=(1,2),C=(4,3).
30 gru 13:45
PW: Mechaniczny sposób:
Każdy okrąg ma równanie
(x − a)
2 + (y− b)
2 = r
2
Współrzędne punktów A, B i C muszą spełniać to równanie, a więc
| | ⎧ | (x −0)2 + (y −(−3))2 = r2 | |
| | ⎨ | (x −1)2 + (y −2)2 = r2 |
|
| | ⎩ | (x −4)2 + (y −3))2 = r2 | |
Rozwiązanie tego układu trzech równań z trzema niewiadomymi daje współczynniki a, b, r
30 gru 16:08
PW: Zamyśliłem się coś i napisałem głupstwo Współrzędne x, y w kolejnych równaniach to współrzędne
punktów A, B, C, więc uklad równań ma postać
| ⎧ | (0−a)2+(−3−b)2 = r2 | |
| ⎨ | (1−a)2+(2−b)2 = r2 |
|
| ⎩ | (4−a)2+(3−b)2 = r2 | |
30 gru 16:12