.
Pina: Wyznacz współrzędne punktów przecięcia się okręgu o równaniu (x−2)2+(y+4)2=13 z osią OY.
30 gru 13:42
J:
..podstaw x = 0 ...
30 gru 13:43
52: robisz układ równań
(x−2)
2+(y+4)
2=14
x=0
rozwiązujesz układ i masz
30 gru 13:43
5-latek:

Zobacz jak masz uklad wspolrzednych to dowolny punkt na osi OY ma wspolrzedne (0,y) (czyli
wspolrzedna x
owa =0 i y
owa=jakies y
Wiec zeby obliczyc punty przeciecia okregu danym rownanien z osia OY musisz do rownania okregu
wstawic za x =0
otrzymasz takie rownanie (0−0)
2+(y+4)
2=13 to (y+4)
2=13 i rozwiazuj to dalej
30 gru 13:48
5-latek: Witam obu Panow
30 gru 13:49
52: Witam również
30 gru 13:52
J:
Witam Pana ...

...popraw równanie ...
30 gru 13:54
Pina: czyli układ równan jest niepotrzebny?
30 gru 13:56
J:
(0 − 2)2 + (y+4)2 = 13 ... i licz....
30 gru 13:58
5-latek: No tak . Sylwester sie zbliza
30 gru 14:00
Pina: ma wyjśc x1=−1 i x2=−7 ?
30 gru 14:06
52: Napisz mi pełną odpowiedź do tego zadania
30 gru 14:09
Pina: (−2)2+(y+4)2=13
4+y2+8y+16=13
y2+8y+7=0
Δ=b2−4ac
Δ=82−4*1*7
Δ=36
√Δ=6
no i pozniej x1 i x2?
30 gru 14:14
52: Ok.
Napisz pełną odpowiedź, tak jakbyś napisał/a na klasówce...
30 gru 14:15
J:
.. przecież x = 0 .... masz dwa punkty: (0,y1) oraz (0,y2) ...
30 gru 14:16
Pina: czyli punkty te to : (0,−1) i (0,−7) może być taka odp?
30 gru 14:17
J:
tak...
30 gru 14:18
Pina: Dziekuję bardzo za pomoc
30 gru 14:19
52: O to mi chodziło dlatego tak chciałem ten układ aby nie zginęła ci odpowiedź...
Tzn. Punkty, a nie same iksy czi igreki...
30 gru 14:21
5-latek: Musisz zwracac uwage na to po jakiej niewiadomej liczysz (tutaj liczysz po y )
Nie schematycznie
30 gru 14:21