Wielomiany
Lukki: Wielomian w(x)=−x4+ax3+7x2+bx−12 jest podzielny przez g(x)=x3+3x+2. Wyznacz a i b i
rozwiąż nierówność w(x)≥0
proszę o pomoc
30 gru 13:38
J:
x = −1 jest pierwiastkiem g(x) , podziel g(x) przez: (x + 1) i rozłóż go na czynniki...
Potem W(x1) = 0 i W(x2) = 0 .... z układu równań oblicz a i b ...
30 gru 13:49
Lukki: Dlaczego x=−1 jest pierwiastkiem g(x)?
30 gru 13:53
J:
sorry.... nie jest..
30 gru 13:57
5-latek: x=−1 nie jest pierwiastkiem ale moze ma byc g(x)=x3−3x+2 ? lub g(x)=−x3+3x+2?
30 gru 13:58
Lukki: W poleceniu mam x3+3x+2
30 gru 14:31
Lukki: to ma ktoś jakiś pomysł?
30 gru 16:35
J:
dziel W(x) przez G(x) ... otrzymasz resztę .. i dobierz tak a i b , aby reszta była równa 0 ..
30 gru 16:37
Lukki: A czy mógłbyś mi w tym pomóc?
30 gru 16:52
panpawel: W(x)=(x3+3x+2)(x−6)
30 gru 17:03
panpawel: błąd, jeszcze raz:
W(x)=(x3+3x+2)(x−6)
30 gru 17:04
panpawel: jeszcze raz:
W(x)=(x3+3x+2)(−x−6)
30 gru 17:05
Krzysiek: jak wyznaczyć pierwiastki z g(x)?
30 gru 17:06
30 gru 17:14
Krzysiek: czyli jakby chodziło o kwadrat to liczę pierwiastki g(x) −> x1=−1 x2=−2
i raz podstawiam jeden do W(x1)=0 i raz drugi W(x2)=0 i z tego mam dwa układy równian z czego
wylicza się a i b.
Tak to się robi ?
30 gru 17:22
Krzysiek: | | 2 | | 32 | |
Wyszło by że a=6 |
| , b=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
dobrze myślę ?
30 gru 17:27
Maslanek: Jeśli nie chodzi o kwadrat, to −2 jest pierwiastkiem W
30 gru 17:36
Maslanek: Albo nie xDD
30 gru 17:36
Maslanek: To prawie jak z tym żartem:
− Wiesz dlaczego żyrafa ma taką długą szyję?
− Nie...?
− Bo kłamie...
(nastepuje wymiana spojrzeń)
− A nie sorry... to słoń
30 gru 17:37
Lukki: w poleceniu mam mam wyraźnie napisany sześcian
30 gru 21:38
niechciany: Poczytaj o wzorach Cardano.
30 gru 21:40