Stereometria
Blue: zad.1 Dany jest trójkąt prostokątny. Niech V
1 i V
2 oznaczają objętości brył powstałych w
wyniku obrotu tego trójkąta kolejno wokół obu przyprostokątnych, a V
3 − wokół
| | 1 | | 1 | | 1 | |
przeciwprostokątnej. Wykaż, że |
| + |
| = |
| . |
| | V1 | | V2 | | V3 | |
http://i57.tinypic.com/11qqxcg.jpg
http://i58.tinypic.com/m7gc3k.jpg
zad.2 W ostrosłupie trójkątnym ABCD krawędź CD jest wysokością i kąty ADB i BED są proste
(zobacz rysunek). Udowodnij, że sin
2α + sin
2β =sin
2γ.
http://i62.tinypic.com/2kk4nq.jpg
zad.3 Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość a. Punkty M i P leżą na
wysokości ostrosłupa i |OM|=|MP|, gdzie punkt O jest spodkiem wysokości i O≠P. Przekroje
ostrosłupa, równoległe do płaszczyzny podstawy i przechodzące przez punkty M i P mają
odpowiednio boki długości b i c. Udowodnij, że ciąg (a,b,c) jest ciągiem arytmetycznym.
http://i61.tinypic.com/2e2h0ug.jpg
zad. 4 Wykaż, że objętość stożka jest mniejsza od sześcianu długości jego tworzącej .
Czy zadanie 1 i 3 może być tak zrobione?
I jak zrobić zadanie 2 i 4
30 gru 13:01
:): a dlaczego w 1 masz V2 ?
30 gru 13:23
:):
2.
| | CD2 | | CD2 | |
sin2α= |
| , sin2β= |
| |
| | AD2 | | DB2 | |
| | DC2DB2+CD2AD2 | | CD2(DB2+AD2) | |
sin2α+sin2β= |
| = |
| = |
| | AD2DB2 | | AD2BD2 | |
30 gru 15:11
Blue: | | 1 | | 1 | |
zad.1 Sorki, źle przepisałam powinno być tak : Wykaż, że |
| + |
| = |
| | V12 | | V22 | |
30 gru 15:52
:):
no to masz dobrze
30 gru 16:13
:):
w 3 jednak bym pokazała, że to jest ciąg arytmetyczny− wskazała róznicę
30 gru 16:14
:):
w 4 nic mi innego nie wpada, jak
r<l⇒r2<l2 (*)
H<l i(*) ⇒ r2*H<l3 (**)
1/3π>1 i (**)⇒V<l3
30 gru 16:38
Blue: To 2 zadanie trochę zawiłe było jak dla mnie

Pokażesz jakbyś zrobiła to 3

Rozpiszesz?

Zad. 4 Na pewno to jest udowodnione?
30 gru 17:41
:):
w 2 nic lepszego nie wymyśliłam

w 4 tez mi nic innego nie powychodziło, tylko jakieś bzdury, ale biorąc po uwagę teorię liczb
powinno być ok. Może ktos wpadnie na inny pomysł
| | a | | b | | a | | c | |
3 |
| = |
| i |
| = |
| |
| | H | | H−x | | H | | H−2x | |
policzyłam z tego b i c oraz różnicę a−b i b−c wyszła taka sama
30 gru 17:47
Maslanek: W ostatniej linijce nie wynikać tego wynikania bezpośrednio
30 gru 17:50
Blue: Maślanek, Ty mówić po polsku?
30 gru 17:57
Blue: Może Mila potem coś wymyśli w 4
30 gru 17:58
Maslanek: Nie bardzo dzisiaj

Myślę nad tym dowodem
30 gru 17:58
Maslanek: Chciałem powiedzieć, że łatwo to widać geometrycznie, ale wcale nie tak łatwo
30 gru 17:58
Maslanek: Dobra, jest bardzo prosty dowód
30 gru 18:00
Blue: a pokażesz go?
30 gru 18:03
Maslanek:

Kolejno:
| | 1 | | 1 | | 1 | | π | |
V= |
| πr2h= |
| πsin2x*l2*cosx*l= |
| πsin2xcosx*l3= |
| sin2x*sinx*l3<l3, bo: |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 6 | |
− 0<sin2x<1
− 0<sinx<1
30 gru 18:03
:): a to 4 może tak :
R=lcosα
30 gru 18:04
Maslanek: Kolega uśmieszek przyjął kąt przy podstawie
30 gru 18:06
:): ups, mój błąd sorki

cofam dowód
30 gru 18:08
Maslanek: Jest też w porządku

Tylko się zastanawiałem, czemu wyszło Ci coś innego niż mi
30 gru 18:10
Blue: Maślanek interesujący dowód
30 gru 18:16
:): własnie tam miał byś lsinα
30 gru 18:16
Blue: A Maślanek mógłbyś jeszcze rzucić okiem, czy to 3 na pewno może tak być?
30 gru 18:16
:): rozpisałam ci 3 17.47
30 gru 18:19
Maslanek: W zadaniu 3 wystarczy pokazać, że 2b=a+c
Chyba jest prościej

i wtedy zadanie jest na dwie linijki

I chyba tak bym to robił

Czyli a+c=...=2b
30 gru 18:23
Mila:
2α<180
0⇔α<90
o
r=l*cosα
h=l*sinα
| | π | |
V= |
| *l3*sin(2α)*cosα<l3 |
| | 6 | |
f(α)=(sinα*cos
2α) możesz poszukać ekstremum.
30 gru 18:25
:): w zasadzie to samo tylko prościej, fakt
30 gru 18:25
Blue: Wiem : ) − i bardzo Ci dziękuję, ale się jeszcze upewniam

Maślanek, ale rozwiązanie moje
wzbogacone o to, co napisała/ał ; ) chyba też jest poprawnie?
30 gru 18:26
Mila:
Przepraszam, przybyli goście i miałam przerwę. Nie było rozwiązań, gdy zaczynałam.
30 gru 18:27
Blue: O Mila, miło Cię widzieć
30 gru 18:27
Blue: : ) − radziłabym Ci zmienić nick, bo gdy ktoś się do Cb zwraca, to nie wiadomo, czy chodzi o
emotkę, czy o Ciebie
30 gru 18:28
Eve: ok, pomysłu nie miałam

będę sobą czyli
30 gru 18:32
Maslanek: Powiem tyle, że ja z wyjaśnienia, że wysokości tworzą ciąg arytmetyczny nic nie widzę. W
zasadzie tyle, że są to założenia zadania. I co z nimi?
30 gru 18:36
Eve: ale wyjaśniliśmy, że a,b,c tez go tworzą z podobieństwa stożków
30 gru 18:38
Blue:
30 gru 18:41
Blue: Maślanek, ale Eve zapisała dopełnienie tego zadania
30 gru 18:42
Maslanek: Z tymi równościami z 17:47 jest w porządku. Ale bez tego samo Twoje ywjasnienie na papierze
jest niewystarczające − po prostu zapisałeś założenia
30 gru 18:52
Mila:
Tak zrobić, jak pisze Maslanek, 18:23. Ładnie wszystko się zgadza.
b i a uzależnić od c,x,u=h3
30 gru 18:56
Eve: z moich obliczen wynika, że
30 gru 19:05
Mila:
(a,b,c) c. a. w tej kolejności⇔
b−a=c−b
30 gru 19:10
Eve: ano tak,
30 gru 19:17
Blue: Wiem Maślanek
30 gru 19:17
Kacper:
30 gru 19:17
masochista: Mam pytanko do @Mila, bo jakoś nie mogę ogarnąć ostatniego przekształcenia z 18:23, czy
mogłabyś mi to rozłożyć na czynniki pierwsze?
16 sty 19:38
Mila:
O to Ci chodzi?
| | π | |
V= |
| *l3*sin(2α)*cosα<l3 |
| | 6 | |
f(α)=(sinα*cos
2α)
16 sty 22:16
Mila:
sin(2α)*cosα=2 sinα*cosα*cosα=2sinα*cos
2
Masz to wykazać!
16 sty 22:26