odwzorowania liniowe
GdanskMojeMiasto: Proszę o pilną pomoc.
Dane jest przekształcenie liniowe T: R2 → R3 takie że T(−3,2)=(−4,3) oraz T(1,−2)=(3,1).
Obliczyć T(5,−7).
30 gru 12:48
GdanskMojeMiasto: ?
30 gru 13:12
GdanskMojeMiasto: ?
30 gru 13:28
GdanskMojeMiasto: ?
30 gru 13:38
GdanskMojeMiasto: ?
30 gru 15:39
PW: T: R
2→R
2
Znajdźmy takie a i b, dla których
{1) a(−3,2) + b(1, −2) = (5, −7).
Musi być
| | ⎧ | −3a + b = 5 | |
| | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2a − 2b = −7 | |
| | −3 | | 11 | |
Rozwiązaniem tego ukladu jest para (a, b) = ( |
| , |
| ), a więc równość (1) ma postać |
| | 4 | | 4 | |
| | −3 | | 11 | |
(2) |
| (−3,2) + |
| (1, −2) = (5, −7) |
| | 4 | | 4 | |
Zastosowanie przekształcenia liniowego T do równości (2) daje
| | −3 | | 11 | |
|
| T(−3,2) + |
| T(1, −2) = T(5, −7) |
| | 4 | | 4 | |
| | −3 | | 11 | |
|
| (−4,3) + |
| (3, 1) = T(5, −7) |
| | 4 | | 4 | |
Wykonanie tych rachunków daje odpowiedź.
30 gru 15:53