granice
Misia: jak obliczyć
30 gru 12:04
30 gru 12:06
Misia: ale co będzie dalej z cos nx to będzie dążyło do −1 czy gdzie?
30 gru 12:08
30 gru 12:09
Misia: ok dzięki
30 gru 12:14
john2: Nie trzeba jeszcze jakoś wziąć pod uwagę możliwości np. takiej, gdy n = 1, m = 2
wtedy
cosnx −> −1 (bo cosπ = −1)
cosmx − > 1 (bo cos2π = 1)
?
30 gru 12:26
Misia: | | n | |
czyli co? wtedy gdy jedna z liczb m lub n jest parzysta to byłoby − |
| ? |
| | m | |
30 gru 12:50
Misia: tylko jak to zapisać?
30 gru 12:53
Saizou :
można też zrobić podstawienie t=x−π i t→0
| | sin[n(t+π)] | |
limt→0 |
| = |
| | sin[m(t+π)] | |
| | sin(nt+nπ) | |
limt→0 |
| = |
| | sin(mt+mπ) | |
| | (−1)nsin(nt) | |
limt→0 |
| = |
| | (−1)m sim(mt) | |
| | sin(nt) | |
(−1)n−m limt→0 |
| a to już łatwo da sie policzyć |
| | sin(mt) | |
30 gru 12:56
Misia: a dlaczego t= x− π? jest jakaś reguła na to?
30 gru 22:28
Gray: Skoro x→π to x−π→0. Czasami łatwiej liczy się granicę w zerze, niż w innym punkcie (to z powodu
ludzkich ograniczeń, a nie z powodu ułomności Matematyki...).
30 gru 23:00