oblicz sume odsetek
Partycusia: na lokatę 6−miesięczną o oprocentowaniu 3% w skali roku wpłacono 24000 zł. Oblicz ile wyniesie
suma odsetek z tej lokaty po półtora roku oszdzedzania, zakładająć ze w tym czasie nie
zmieniło się oprocentowanie i nie dokonano żadnych operacji finansowych. Nie uwzględniaj
podatku od odsetek
30 gru 10:27
:):
24000*0,03:2=?
(24000+?)*0,03:2=

...to masz po 1 roku
dalej sobie poradzisz
30 gru 11:44
pigor: ..., lub tak :
x = 24000 [(1+1,5%)
3−1] = 24000 [(1+0,015)
3−1] =
= 24000 (1,015
3−1) = 24000*0,045678 =
1096,28 zł. ...
30 gru 14:26